Terima kasih kepada semua yang masih sudi menjenguk dapur akak ni walaupun tiada entry baru sejak 2 hari ni....Terima kasih juga kepada yang memberi kata-kata perangsang dan semangat dengan masalah ciplak yang timbul kelmarin. Akak hargai dan mohon maaf kerana tidak sempat membalas komen2 kalian yang telah akak tatap dan hayati. Bukanlah niat nak mengeruhkan lagi dunia cyber yang penuh misteri nih...macam-macam perkara boleh menggugat silaturrahim dan menimbulkan macam-macam prasangka sesama kita jugak... Hubungan yang jernih boleh jadi keruh dengan tiba-tiba kan...itu semua lumrah...akak redha aje.. Kita insan biasa x lepas melakukan kesilapan. Yang penting kita kena ikhlas dalam hubungan yang terbina ini dan jika sayang, kita boleh aje memberi dan menerima, menasihati dan memaafkan andai ada kesilapan. Bukan begitu ke...?
Eh dah laaa, malas nak layan kaann...Update aje jika rajin dan ada mood...Harap hal-hal remeh temeh ni tak timbul lagi laaa...senak otak memikirkan.... Jom layan dulu la nasi impit dengan kuah kacang nih.....menu bila?? Ntaaahh, dah selamat masuk perut la yang boleh akak katakan..Akak letak resepi kuah kacang je la eh...Nasi impit tu beli jek yg paket tu dan rebus ek...
KUAH KACANG NASI IMPIT
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
KUAH KACANG NASI IMPIT
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 500 gm kacang tanah (jenis kecil), digoreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar/tumbuk halus
- 8 sudu besar cili kering yg dikisar
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 batang serai - diketuk
- 1 inci lengkuas - diketuk
- 3 sudu besar udang kering - rendam dan tumbuk
- 1/3 cawan air asam jawa
- 1500 ml air/secukupnya
- 1 ketul (3/4 cawan) gula melaka - dicincang halus
- gula pasir secukup rasa
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan minyak masak
- 10 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 3 batang serai - diambil bhg putihnya
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dalam periuk yang sesuai, tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan sedikit air, masak hingga naik minyak.
- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, lengkuas dan udang kering.
- Masukkan sedikit air (jika terlalu kering), gula melaka, gula pasir dan air asam jawa. Kacau sebati.
- Masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk/kisar tadi dan gaul rata sebentar.
- Masukkan sebahagian dulu air dan masak kuah kacang hingga agak pekat. Tambah lagi air selebihnya dan garam secukup rasa. Masak lagi dengan api sederhana hingga kuah benar-benar pekat dan naik kemerahan. (sebenarnya lagi lama lg bagus, biar kacang pun pecah minyak)
- Akhir sekali seimbangkan rasa dan tutup api. Sedia untuk dihidang dgn nasi impit/jemput-jemput udang pun boleh..