Harap semuanya sihat kekenyangan la yea...xkan x makan tengahari lagi kan...akak balik td hanya gorengkan mee lidi jek tuk anak-anak...rencah pun pakai daging jek laaa...banyak gak bawak balik daging korban kat kampung baru ni selepas diagih-agihkan... Esok akan bermula episod mendendeng daging untuk anak-anak dara tu ha, nak bawak balik ke kolej memasing lak pagi ahad nanti. Renyah sikit la kan..tp berbaloi wat daging dendeng nih...hehee.. Eh apasai citer daging lak, ni kan entry puding...adeeeeiii....Jom jom layan puding dulu la eh...entry basi yg baru nak ditayangkan...hehee.
Kebetulan ada sebiji lagi buah naga pepel hari tu....lepas wat dragon fruit jelly, kita layan dragon fruit pudding laks...hehee. Olahan resepi dari resepi puding buah pic Chef Hanieliza yang akak jadikan puding laici hari tu...
Kebetulan ada sebiji lagi buah naga pepel hari tu....lepas wat dragon fruit jelly, kita layan dragon fruit pudding laks...hehee. Olahan resepi dari resepi puding buah pic Chef Hanieliza yang akak jadikan puding laici hari tu...
So, akak tampal resepi dengan olahan yang telah dibuat sikit eh....saja2 nak menghabiskan buah naga tu...apapun, mmg best...wat lembik2 sikit... ^___^
DRAGON FRUIT PUDDING
Resepi Asal : Chef Hanieliza dari Buku Senangnya Memasak Puding
Sumber dan Olahan Dari : Puding Buah Pic/Laici
Bahan:-
- 10 gram serbuk agar-agar
- 4 cawan air- * akak letak 5 cawan (nak yg puding yg lembut sikit)
- 1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je, buah naga dah manis)
- 1 tin susu cair (400 ml)
- 2 tin buah pic (dipotong dadu) - *akak tukar 1 biji buah naga ungu - dipotong kecil
- baki potongan buah naga - untuk hiasan jika suka
Cara Membuat:-
- Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih. Tutupkan api.
- Masukkan susu cair dan potongan buah pic/laici. Kacau rata.
- Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
- Sejukkan di dalam peti.
# - Akak letakkan buah naga setelah api ditutup dan tuangkan puding ke dalam acuan/loyang, biarkan lebih kurang 3 - 5 minit agar hilang wap panas, baru akak masukkan potongan buah naga untuk mengelakkan warna buah naga keluar dan akan mengubahkan warna putih puding terlalu banyak.
Mengiurkan....saya suka mkn mentah buah dragon ni
ReplyDelete..bestnyer..
sedap nye kak....rasa sejuk jer tekak duk bayanngkan puding ni lalu kat tekak hahahha
ReplyDeleteUmmiiiii....
ReplyDeleteKak cek dtg nak makan puding ni...dah tak larat nak makan kek2...ciskek bagai...mkn puding ni...sejuk je masuk kat tekak....
Sambil mkn2 puding meh kita belajo buat munger deco atas kek...dari guru yg tak de tauliah dan tak pro ni...he he....mcm2 bunge lak jadinya nanti...he he...
sedap nye!! nyum2!!
ReplyDeletekak umi...akak pakai acuan apa yer..kemas jer..or guna pisau???
ReplyDeletekak, tumpang tanya cemana nak potong puding tanpa hancur yea...sya buat slalu kalo potong hancur kt tepi2 tu...sudi kiranya akak memberi tunjuk ajar~
ReplyDeleteAs'salam Kak Ummi
ReplyDeleteamat menyegarkan bila dapat makan puding ni kan. Tapi kalau dapat yang kak ummi buat ni, emm...lagi sedap. esok buat lagilah kak ummi...hehehe
mmyegarkan tekak ni.. huuu
ReplyDeleteAssalam ummi, nyaman tekak tgk puding ni, cantik pula tu,
ReplyDeleteSalam Ummiiiiii.... waduh waduh... susah nak menahan air liur....
ReplyDeleteKak Ummi . sedap nyaaa!
ReplyDeletedragon fruit pulak ;)
sedapnya tgk puding kak Ummi ni...teringin la pulak nak mkn buah naga purple tu....sini tak ada jual la pulak..tunggu blk Mesia la cari...hehe
ReplyDeleteentah bila lah kita nak buat puding naga ni ummi.eh kalau kita makan ada keluar api kat mulut tak?..hahaha
ReplyDeletekak ummi alahaiii... tak berkelip melihatnya..
ReplyDeletegeram aje tengok.. warna pun cantik aje merah dia tu..
nampak sangat menyelerakan bila digabungkan dengan puding tu.. memang tergoda lah kak.. nak pengsan dah ni...
hmmmm...nice....
ReplyDeletelawooooo.....! geramnya tgk kak oiii.... rasa mcm nak capai je segelas... hehe...
ReplyDeleteAssalam kak ummi,
ReplyDeletecantiknya puding tu kak terpegun kita tengok..warnanya sungguh menarik..memang betul kata ratna..macam nak capai aje segelas tau..hehe
nyamannn nih ;-)
ReplyDeletek.ummiiiiii...nak jugaaaaa...aduh setiap kali jeling kat tingkap mesti nampak puding nih..huhhh..terngiang ngiang kat mata nih...
ReplyDeleteAssalam Kak Umi, jemput singgah blog baru saya..Thanks Kak!!=) wawashaklee.blogspot.com
ReplyDeleteSalam Kak Ummi..sedapnya tgk puding ni..dragon fruit it is..sedapnya kak!
ReplyDeletesaya dh cuba kak tapi buah yg saya masukkan mendap ke bawah x naik pun...akak terbalikkan ke masa potong?tapi yg dlm cwn tu naik elok jer....
ReplyDeletekaler dier sweet sangat...memang terliur tul tgk puding ni...
ReplyDeletecantiiiik... menarikkk.... memang tertarik tgknya ... akak ummi cayang.... sukanya kat resipi nie.. tp nak buatnya ntah bile .. tmbh2 lg keadaan skg nie... kalau dkt nie.. nak jer p umah akak tau.. nak jugak merasa... :)
ReplyDeleteTq kak...first time cuba suamisuka sgt sgt...hmmm...skrang ni da jadi menu wajib dessert...makab tambah whipping cream n aiskrim mmg terbaikkk
ReplyDeleteBerapa masa yg diperuntukan utk mmbuat puding ini ya?
ReplyDelete