Adeeei lamanya rasa x bersiaran...dapur dah nampak tanda2 bersawang dah ni...rasa malas melampau2 dah ni...berderet gak menu tunggu posting...macam dah ala2 malas jek sekarang ni...apasaaii laaa... Semangat lebih, tp kerajinan kurang dah ni..... duk BW jek sana sini...naik berpinar2 biji mata...baca sana, baca sini...macam2 kejadian kat dapur orang....hahahaha, dapur akak jugak x berupdate...
Meh laa, malam2 buta pun akak tayang jek laa lauk hari apa ntah...masa anak2 ada kat rumah ni....hehee.. Resepi ceduk dari buku resepi Chef Harun - Nyaman Delicious.... dalam buku ni banyak resepi yg pelik2 jek....pastu kalau ikan, banyak guna belut, haruan camgitu...banyak khasiat ikan2 ni...tp sorilah, tekak akak mmg xleh masuk laaa...adeeii.. so akak tukarkan ikannya...hehehe.... Layaannn :)) Peeeaacee...no war...ok!
Meh laa, malam2 buta pun akak tayang jek laa lauk hari apa ntah...masa anak2 ada kat rumah ni....hehee.. Resepi ceduk dari buku resepi Chef Harun - Nyaman Delicious.... dalam buku ni banyak resepi yg pelik2 jek....pastu kalau ikan, banyak guna belut, haruan camgitu...banyak khasiat ikan2 ni...tp sorilah, tekak akak mmg xleh masuk laaa...adeeii.. so akak tukarkan ikannya...hehehe.... Layaannn :)) Peeeaacee...no war...ok!
IKAN BAWAL PANGGANG BERSIRAM
SAMBAL KICAP
Resepi Ikan Panggang: Chef Harun (Buku Nyaman Delicious)
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 1 ekor ikan bawal (resepi asal guna belut..hehe)
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
- 1 inci halia - ditumbuk halus
- 5 biji lada hitam - ditumbuk halus
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar minyak masak
- 5 helai daun pudina (akak tukar daun limau purut) - dihiris halus
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar cuka hitam (akak guna cuka biasa)
- Ikan dibersihkan dan masukkan ke dalam bekas serta gaul dengan semua bahan.
- Perap ikan selama 3 jam.
- Panggang ikan di atas bara api hingga ikan masak (akak guna pemanggang elektrik Graes aje ler...)
- Hidangkan bersama halia jeruk...akak tuang sambal kicap jek...hehe (sendiri bikin la eh..)
kak ummi bestnya ikan panggang.makan dengan nasim panas.terbaek!
ReplyDeletesalam kak ummi.. sedapnya kak.. ita dah lama tak makan ikan bawal tau.. huhhu.. teringat2 manisnya isinya.. balik msia harus cari ni.. tapi lambat lagi.. huhuhuhuhu
ReplyDeletewah bestnyer...ikan bawal memang kegemaran saya...
ReplyDeletedayang pun x reti mkn belut kak. Ikan keli pun x gemar sgt. ape2 jenis ikan yg licin berkilat tu mmg semuanya out la...heheh.
ReplyDeletetp nmpk sedap plak nengok bawal dimasak stail gini..adehh..terguda dakuu! ekeke...nanti2 cube resepinya. tq 4 sharing kak... ^___^
salam kak ummi...tang yg siram sambal kicap yg xtahan tu...tergudaaaa....hihihhi
ReplyDeletesalam ummi. Ingatkan orang je bersiram. Ikan pun bersiram jugak ek haha..
ReplyDeleteahhh cun nya!!!!!
ReplyDeleteuwaaaaa sungguh menyelerakan...simple tapi sedap, kena cuba ni....
ReplyDeletecunyeeee kak umie...terliurr...basah keyboard nihh kak umie....
ReplyDeleteMusim ujan2 ni buat resepi sebegini...sangat menyelerakan.
ReplyDeleteSelamat pagi Kak Ummi,
ReplyDeletesedapnya bawal siram kicap....best!
Eceh! Ken main sopan ikan nih.. senyum sitet jerk hik3 :D
ReplyDeleteOh! Ikan bawal.. walau bagaimana aksimu.. kau tetap menjadi puuujaaaannn hatiku.. ngeee ;-)
Bersiram2 Kak Ummi sekali mengepost heheh.. muah!
Salam Ummi cayang. Along pun dah beli buku tu tapi tak sempat nak cuba lagi. Best nampak! Meh tukar dgn ikan panggang hitam Along.
ReplyDeletekecur air liur dok tengok byk hirisan bwg ngan tomato tu.. yumyumm
ReplyDeletep/s: kak ummi.. sy dtg cilok resepi daging goreng daun selasih.. TQ kak.. syedappp!!
Assalamualaikum akak ummi cayang...
ReplyDeletewaaaah.... terliur sudah.... sedaaapnya nie akak... nie mesti cuba nnt nie... kena masuk list dulu... x tertahan tgk ikan tu tau... makan ngan nasi putih panas nie.. sedap!! anak2 paling suka ikan kalau d masak kicap nie.. :)
sedapnya..masakan ummi memang mengancam..
ReplyDeletecuti sekolah tak turun gombak ker? leh jumpa..
salam kak ummi syabas atas blog yg sgt berinformasi slalu jenguk sini sebagai bhn rujukan bila ketandusan idea apa nak di masak.. tq
ReplyDelete