Assalamualaikum.....yuhuuuu...dah masak2 untuk berbuka ke....ok xpa..masak, masak...jgn lepak-lepak okay.... Sementara tu akak nak kongsikan satu lagi resepi kukis kegemaran anak-anak... a MUST HAVE one gak nih! Sebenarnya nama kukis ni adalah Biskut Chocolate Oat Crips, aleh-aleh akak masa edit gambar semalam tertulis Oats Choc Chips lak...ha, dah dpt dua nama x pasal-pasal.....hehe, xpa la eh..
Akak start buat kukis ni tahun lepas, pastu anak2 duk sebut lagi kali ni....eeemm..buat aje laa... Cuma tuan punya asal resepi ni akak dah tak dapat kesan, x tau Maklang yang mana satu ni....mohon maaf kalau tuan punya resepi terbaca eh...harap sudi tinggalkan link kat sini...Ni pun kira agenda mengukis hari Ahad hari tuh...memang sedap dan rangup gilosss! ^__^, ya la yang x sedap jangan buat kan...kan..
Akak start buat kukis ni tahun lepas, pastu anak2 duk sebut lagi kali ni....eeemm..buat aje laa... Cuma tuan punya asal resepi ni akak dah tak dapat kesan, x tau Maklang yang mana satu ni....mohon maaf kalau tuan punya resepi terbaca eh...harap sudi tinggalkan link kat sini...Ni pun kira agenda mengukis hari Ahad hari tuh...memang sedap dan rangup gilosss! ^__^, ya la yang x sedap jangan buat kan...kan..
BISKUT OATS CHOC CHIPS
(BISKUT CHOC OATS CRIPS)
Resepi : Penyulawa @ Maklang (sori x jumpa link dah)
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
Bahan :- (*Akak buat 2 x ganda adunan di bawah menghasilkan +- 140 keping saiz agak besar)
- 130g tepung gandum *
- 30g tepung jagung *
- 20g serbuk koko *
- ½ sk serbuk penaik *
- ¼ sk serbuk kulit kayu manis * (bahan bertanda * diayak bersama)
- ¼ sk garam
- 90 g Quaker Oat Segera
- 200g mentega
- 120g brown sugar
- ½ sk esen vanilla
- Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
- Masukkan garam dan Quaker Oats segera dan gaul rata.
- Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Uli hingga kental.
- Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
- Potong atau terap dan letak atas dulang. (*akak just ketul-ketulkan, letak atas dulang dan tekan dengan garfu kasi leper sikit)
- Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit atau hingga masak.
Maklang bakar dengan suhu 170 selama 15 minit. Sebaik2nya, biarkan biskut betul2 sejuk baru makan dan rasa sendiri kerangupan biskut rangup coklat oat yang pasti makan sekali nak lagi. Maklang tak terap biskut ni sbb angin malas dah datang so maklang buat jer cam bentuk choc. chip...cepat sudahnya... :-D (# akak pun just wat bulat2 dan letak atas dulang, tekan sikit dengan garfu sblm dibakar)
tgk ajer dah memang sedap...pun!
ReplyDeletebelum rasa niii...tapi mmg nmpk sedap la kak
ReplyDeleteSalam kak ummi!!! nampk rangup gitu sekutnyer! haaaaaaa tu dah sampai angin membiskut akak tuu jap g mesti ngalahkan kita nyer beskut raya :D kita dah mula pose lah kak mood mengukis dah hilang balik, skrg ni tgh mood nak mencarik juadah berbuka dgn kuih2 kikiki...
ReplyDeletewahh.. nampak best jer nih.. rasa2 mcm pernah salin dah rsepi ni... tak silap resepi ni maklang azie pernah kongsi dulu...
ReplyDeletebestnya.... tak pernah buat BOCC ni, tapipernah tolong makcik bakar dalam oven...
ReplyDeleteAssalamualaikum K.Ummi,
ReplyDeletewaduh dah berderet sekut raya akak...ni yg jeles ni...yatie baru wat sejenis je, tu pun sekut yg mudah...hehehe, siaplah ari minggu ni baru nak mulakan projek mengookies..hehehe..nmpk sedap dan rangguplah sekut tu..masuk listlah...tq kak berkongsi resepi..
Tarabozu -
ReplyDeleteHeheh..insyaAllah, sedap pada tekak akak n family :)
Ida Japan -
Uiikss kalau Ida rasa ni, mesti byk luak dlm balang akak tu...hehe
Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang...hehe..ya laa lama cuti eh, tetiba mood berbuka la lawan mood raya Ika eh...hehe..
MaDiHa -
Tu laaa, akak x igt maklang mana nih..pastu x cek pun kat blog diaorg....xdan..ngeeee :)
Amie -
Hehee..lps ni kalau nak rasa kena tolong diri sendiri bakar kukis la eh.. :)
Yatie -
Wkmsalam Yatie...alahaii akak terpaksa wat awal dan time cuti wiken jek Yatie, kalau time kerja ni x dan la nak mengukis, malam2 terbongkang blk terawih...huhuu
Akak Ummi!!!
ReplyDeletesudah ada biskot raya..huwaaa..umah kita lom start wat kuih raya..macam2 resepi biskut raya taw, kita dah tandakan kat majalah..tapi habuk pon tarak arr...kita ada sket nyer malas nak terap2 kuih comei2 arr kak..leh tak kita buat beskot raya size dabak..sebesar tapak tangan?? kalo orang datang sekeluarga kita kasi 1 jer, soh share 1 family..hehe..leh tak??
Yat -
ReplyDeleteHahahhaa...bior betuii ko Yat...kalau 1 family tu lgk senang eks..pakat2 gigit kat tepi..tadah talam...habuk jatuh setempat jek kan...wakakkaa...adeehh sakit perut akak tau Yat nih! ^___^
Krappp! Kruppp! Krapp! Krupp!
ReplyDeleteCrunchy gilosss nih gaknya K'Ummi :)
kak ummi.. wahh.. kalau umah tun nih, mmg xleh wat awal2. nnti x sempat wat raya, mlm2 pas terawikh depa duk angkut balang kukis ke depan tv. haha
ReplyDeleteas-salam kak ummi
ReplyDeletebestnyer tgk cookies kak ummi ni...nampak rangup cookies tu...
aslmkum kak ummi.. saya pun kerap buat kukis ni.. suke tekturnya yg crispy.. klau tak silap dulu saya prnh copy rspi ni dari maklang azie..
ReplyDeletemesti mcm famous amos kan....sedappp!
ReplyDeleteboley try ni akak...mmg ayu pow baru start buat cookies today...sehari 1 jer hahaha dasar pemalas kan
ReplyDeletesalam akak...aiiii mggoda sungguh!!! sukernye tgk...kite belum ada masa nak mengukis utk umah sendiri,meh campak 5/6 keping kat kite kak!!! hihihiii suker2 je mintak campak2 plak kensss
ReplyDeletesalam..akak,jijah CnP kukis akak ni..dok tgu choc chic smpai kat umah.dah smpai je,zaassss!!terus mengukis.nanti jijah anto repot..huhu..resepi apam yogurt akak tu jijah dah 3x buat.kali ke3 ni bru hensem(prasan skejap)..tapi gmbo d FB->azezah ahmad.makaseh untuk kedua2 resepi yg mabeles iteww!!
ReplyDeleteMi... sorry ar, saja nak nyibuk nih..
ReplyDeleteLink Penyulawa >> http://thebakingstudio.blogspot.com
Link Mak Lang >>
http://maklangazie.blogspot.com
cm best jer... leh la try thanx yer....
ReplyDeletepakai oat merah ke biru ye.?
ReplyDeletebiiru bleh?
itu aje yg ada plak ha...