Okaayyy ni lauknya yang digandingkan dengan nasi tomato akak tuh....masak sempoi dan sekadarnya..maklumlah hari jumaat tu kerja, sabtu tu mengemas rumah dulu baru nak masak...so seadanya je laaaa....janji tetamu kenyang kan..kan...Wat acar masak sikit...lupa lak nak snap...xpa la..layan gambar sebahagian dari ayam yg akak masak ni je laaa..hehehee
Terima kasih kepada Noorma @ Cendanakasih kerana sudi try resepi nih...cepatnya dia..hehe
Terima kasih kepada Noorma @ Cendanakasih kerana sudi try resepi nih...cepatnya dia..hehe
AYAM MERAH TOMATO
Resepi: Ummi @ HomeSweetHome
Bahan:-
- 1 ekor ayam - dipotong 12/14 - bersihkan
- 2 biji tomato - didadu kecil
- 5 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar pes tomato
- 2 sudu besar cuka makan
- 2 sudu besar cili kisar (*update - sori termissed)
- 4 sudu besar gula
- 1/4 cawan air
- garam secukup rasa
- minyak secukupnya
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya. Perap 20 minit dan goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumis hingga naik bau dan masukkan bahan kisar, cili kisar serta tomato dadu. Kacau sekejap.
- Masukkan semua sos, cuka dan air. Masak mendidih sebentar.
- Masukkan ayam dan gaul balik biar sos rata pada ayam.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga agak pekat dan tutup api. Hidangkan dengan nasi tomato atau nasi minyak ikut citarasa.
aduyai..sedapnyaaa..
ReplyDeleteKak ummi!!!!!!! Tumpang makan! Kita lom masak! :D
ReplyDeletemakan dengan nasi tomato ni sangat menyentap :)
ReplyDeleteSalam Ummi...
ReplyDeleteSedapnya menu Ayam Tomato makan ngan Nasi Tomato...
Kak cek kono2 nak masak Nasi Tomato weekend aritu...last2 jadi menu lain pulak...he he...
Tak dpt makan tengok2 pun jadilah...:)
salam kak..ayam masak merah ni pebeet en asben..mmg best kan..kadang makan ngan nasi putih je da cukup brertambah2..kekeke
ReplyDeleteakak..mas pun klu ada tetamu,mesti masak nasi tomato @ nasi ayam....
ReplyDeletesenangkan..tak yah pening nak memikir lauk yg sesuai..he..he...
sodap eyyyy... nyum nyum
ReplyDeleterajinnyer kak ummi wat munger2 guna batang daun sup tu.. ekeke.. btw ur ayam masak tomato tu mmh betol2 menyelerakan.. kena pulak dgn nasik tomato kan.. ada lg dak?.. nk ketuk pintu umah kak ummi nie.. ekeke..
ReplyDeletesalam kak ummi
ReplyDeleteaduiiii lama kak kita tak menyinggah...ni kita da bawak..mangkok, piuk, belanga nak tapau sumer!!!
kka ada beza ke kalau pakai cuka dgm air asam jawa?
ReplyDeleteAssalamualaikum akak..
ReplyDeletewaduh2!! ada ayam merah tomato ler kat dapur akak nie... suka ler ngan resipi nie akak... nmpk sgt sedap.. ;)
wahhh..simple tol ngomelan k.ummi dlm entry niii..lenkali panjangkan skit cam biasa tau..best baca n bleh senyum sorang dpn pc:)
ReplyDeleteTQ KAK,kerana sudi kongsi resepi ni nampak sedap la kak, yg bestnya tak letak cili giling yer kak, tak pedas... sesuai la... dgn selera anak2. pes tomato n tomato puree sama tak kak. atau kakak2 yg lain blh tlg jawabkan. tlg tunjuk ajar yer.
ReplyDeletesuzan
saya masak ini utk berbuka. 1st time ni nak masak nasik tomato
ReplyDeleteSy da cuba petang td tp cili kisar sy lebihkan then tambah cili padi 20pcs n belacan..Tp tetap x pedas
ReplyDeleteGak..mcm mana ye nak bg pedas kak? Pepun resepi akak memang urpmhh! Terbaekk! Sgt sedap! Thanks
Kak!