Wednesday, May 4, 2011

Talam Sagu Lapis

Assalamualaikum.....taraaaaaa....hehehehe...suka hati sesangat pulak dah kak Ummi tu yea..hehehe.....xdalah suka makan kuih yg dr sagu-sagu macam nih...pastu bila buat, tang kepalanya tu jadi teramat lah sedapnya....makan ketika ada lg rasa suam2 gitu pun sedap...xyah potong...kasi ceduk jek dgn sudu lg bestt!!!! Kann...kan.... Eh lupa nak ajak u all...meh minum petang...kenyang lg ke....kalau kenyang lg...jamu mata je la... xyah makan..mmg dah habis pun, buat masa family adik2 dtg kelmarin....hehehheee....

Okayyy meh akak nak share je la resepi akak edit sana sini dari kuih-kuih talam segala talam dan segala loyang...hehehhee....dan hasilnya sungguhlah sedap terutama part lapisan atas tuh...cukup segala rasa lemak masinnya...dan untuk makluman, akak guna santan kotak Kara jek tau...elok jek cantik berminyak...x macam brand Ayam tuh....x cantik sgt kuih...hehehe... Ni cara org malas nak perah santan la eh...xpa...kita kerja kan...masa x cukup, so kita leh adjust sana sini...k layaaannnn...tp warna tu kurang memberangsangkan...masa bancuh warna tu ok..dah kukus...lain lak kalernya..sume jd pekat..Lagi satu, kepala nya sedang elok x lembik x keras, so sememeh sikit nak keluarkan dr acuan...hehehehe


TALAM SAGU LAPIS
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (Lapisan Bawah):-
  • 1 1/2 cawan sagu putih - rendam 1 jam, toskan.
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 2 jenis pewarna (ikut pilihan) - akak guna kuning oren n purple
Bahan (Lapisan Atas) :-
  • 3 cawan santan pekat (akak guna santan kotak Kara)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam
Cara-Cara (Lapisan Bawah):-
  1. Gaulkan sagu tadi dengan gula dan bahagi kepada dua bahagian.
  2. Letakkan pewarna setiap satu bahagian dan gaul sebati.
  3. Sapu loyang dengan minyak masak sikit dan alas dengan plastik (boleh guna loyang bulat 7 in, tp akak guna acuan kecil2 gitu, just sapu minyak je sikit..hehee)
  4. Tuangkan lapisan warna pertama dan ratakan. Kukus selama 10 minit.
  5. Kemudian tekan-tekan sedikit dengan sudu plastik lapisan pertama tadi dan tuangkan pula sagu lapisan kedua (warna lain) dan kukus lagi 10 minit.
  6. Kemudian cakar-cakar sikit permukaan sagu sebelum dituang dengan adunan lapisan atas dan kukus selama 25 - 30 minit (tutup kukusan dgn foil / kitchen towel untuk kukusan akhir untuk elakkan air jatuh ke permukaan kuih)
  7. Biarkan kuih sejuk betul pada suhu bilik baru dipotong/dikeluarkan dr acuan.
Cara-Cara (Lapisan Atas):-
  1. Campurkan kesemua bahan lapisan atas dan kacau biar sebati. Tapiskan.
  2. Tuang dalam periuk dan kacau adunan sebentar dengan api perlahan.
  3. Bila nampak pekat dan berwap, tutup api.
  4. Tuangkan atas lapisan sagu tadi. (cakar sedikit lapisan bawah dengan garfu sebelum dituang lapisan atas).

21 comments:

  1. OMAIGOD Kak Ummi ... nmpk sedap je. Kakchik nak la .. tapi tak nak buat sendiri,,, nak yg ni. Boleh??? Hihihi

    ReplyDelete
  2. tergoda!trasa cm nk bt la ni :p~

    ReplyDelete
  3. As'salam, kak ummi
    dah siap ye kuih minum pth cantik warna tu ada cklat, pepel, putih...mcm terasa2 aje di tekak ku ini...

    ReplyDelete
  4. uwaaa..akak, rajinnya menalam...ada bentuk love lagi..kalau kuih ada sagu2 ni mmng sedapkan...lembut jek...

    ReplyDelete
  5. x aci la cam ni...ajak minum dengan kuih yg sedap ni tp dah abes lak! mmg sedap kan kuih sagu ni.

    ReplyDelete
  6. salam!tuan umah!nak mintak 4ket0i talam sagu iteeww..lapaqqqqq nii...huhuhu...

    ReplyDelete
  7. Salam kak ummi,
    Amboiiii talam sagu akak bentuk love gitu...

    ReplyDelete
  8. mintak seketul kak ummi.. nak gengkan dengan neslo suam2 ni... bestnyer kalau dpt ni kak...

    ReplyDelete
  9. yummy..
    lama dah verangan raja nak menalam...kak, tiup sikit angin talam ke bentong...hihiii

    ReplyDelete
  10. terliur. tgk gambar je dah tau sedap!

    ReplyDelete
  11. memang sedap...memang mengancam

    ReplyDelete
  12. nak puding sagu bentuk love tu...
    cantiknya...
    tengok jerk dah tahu sedappppp..he..he..

    ReplyDelete
  13. wah2...kita nk gi pasar malam la cari kuih sagu..hahahahhahahah

    ReplyDelete
  14. Assalamulaikum kak ummi

    kak ummi memang cantik, pandai masak, ibu yang baik pada anak2 kannn..hehehe

    kak ummi, ni ct puji2 ni nak mintak akak buat kan lagi kuih talam sagu ni. bolelahhh... hihihi

    ReplyDelete
  15. Kakchik -
    Alahaaii kakchik cayang...dah licin laaa..sowwwyy..lenkali eh..

    Deliah -
    Cubalah Del, insyaAllah kena dengan tekak, pada akak n family suka sangat2..hehe

    Sheila -
    Wkmsalam Sheila, hehe..boleh aje nak wat minum pagi ke petang ke..asal rajin, kan..kan..

    Yatie -
    Hahaha..mentuk love untuk tatapan jek Yatie..yg lain dlm loyang je laa..hehee

    Kak Rose -
    Alahaaii sowwwyy kak Rose, ajak cuci mata je sebenarnya..kena wat sendiri la eh..

    Sweetazezah -
    Wkmsalam Zezah, cori mori...kuih dah abis la cayang oiii, kena wat sendiri naaa..

    Hazila -
    Wkmsalam Hazila, hehe..tu mentuk yg terajin...yg termalas pun ada, kukus jek dlm loyang..hehe, skop makan..

    Ratna -
    Waaaah meh la tukar2, akak bg gambar jek la..dah licin..boleh gitu..hehe

    Hani -
    Wahaaaaii Hani ku cayang..rajinlah dikau menalam untuk cik abang tersayang...fuhhh angin kus kus ke Bentong...kusss semangat..hahaa

    Syarina -
    Alhamdulillah, sedap aje pd tekak akak n family..adik2 pun kata best..

    Nazrah -
    Hahahaha..pandai2 jek Naz, kena rasa dulu la Naz baru puji pun..

    Mas -
    Hehehe..bukan puding cayang oii..talam tu..hehe

    Sis Lin -
    Waaaaaaaaaaaaaaahh x aci..nak ikut gaaaakkk...

    CT Delima -
    Wkmsalam CT yg ayu manja comel kiut miut...haha, ni puji nak suh CT buat pulak laaa..pastu hantar kasi akak test..boleh gitu? muaahahh!

    ReplyDelete
  16. kak ummi
    sure talam sagu nie dah abis...
    wawawawaa

    menyelerakan, bentuk hatilah..

    ReplyDelete
  17. akkkaaaakkk..cantiknya love tu :)

    sangat kreatif~ sayang lah nak makan

    ReplyDelete
  18. kak Ummi kalau buat mesti sedap resepi ni...
    tadi ita buat puding kastard.. sedapnyer kak ummi.. ita makan dgn sos karamel.. bertambah2 cik abg kita makan dia mmg suka klu puding cam tu... terima kasih ye kak ummi share resepi tu.. esok ita masukkan..

    ReplyDelete
  19. Salam umi.Talam tu nampak sedap.Nanti singgah dapur kita kejap ambil kek ya.

    ReplyDelete
  20. Syoknya kalau dapat makan sejuk. Terasa manis lalu kat tekak

    ReplyDelete
  21. Allah.. nampak sedap jek ..aduh..ni nak kene try buat nih..almaklum la kan umi..tangan ku ini keras lagi.

    nak tanya..santan kotak kara tu nak kene sukat 3 cawan jugak ke? cairkan sikit ke mcm mana?

    banyak tul tanya..maaf ye..saya baru belajar buat kuih..huhu

    ReplyDelete