Salam....apa khabar semua? Macamana sesi persekolahan anak2 semua..harap semuanya lancar. Akak n hb pun cuti sebenarnya sebab nak menguruskan kemasukan Aiman ke Tingkatan 1, bayaran yuran, bayar buku sekolah pelbagai....sian anakku tu demam, malam tadi panas badan dia...eeemm...Okay la, ni meh layan dulu la marble ciskek yang terjadi disebabkan nak menghabiskan stok cis dalam esbok tuh...kang berkulat lak, rugiiii...hehee.. Sori sebab kek ni x berapa comel akak potong sebab masih suam2 lagi, potong untuk masukkan dalam bekas tuk anak2 bawak balik ke U masing2 kelmarin. Petang jumaat akak ke KL, Sabtu menguruskan dan membersihkan rumah sewa Najiha kat depan Uitm Shah Alam tuh...punyalah teruk rumah tuh...budak2 terdahulu duduk setakat duduk jek...bilik air dan sinki serta suasana dapur kusss semangat, apa punya anak dara la haiii...sabauuu je laa...x pasai2 kitaorg jadi bibik membersihkan segala...ish xyah citer laaa...wat hilang selera makan jek...
Resepi ni dah penah buat dulu dan hampir2 sama jugak laaa dengan ciskek yang lain...Tapi yang ni asalnya dulu cis dilapis di tengah, kali ni akak sengaja2 jek letak atas n lorekkan...a bit lembik adunan atas tu sbab cis ada 208 gm jek, sepatutnya 250 gm...dahtu potong lak tgh suam2..so kurang comeeiii..hehe...layan laaa...akak tampal resepi ceduk dr Rinchann ni dulu sekali lg sini..
Resepi ni dah penah buat dulu dan hampir2 sama jugak laaa dengan ciskek yang lain...Tapi yang ni asalnya dulu cis dilapis di tengah, kali ni akak sengaja2 jek letak atas n lorekkan...a bit lembik adunan atas tu sbab cis ada 208 gm jek, sepatutnya 250 gm...dahtu potong lak tgh suam2..so kurang comeeiii..hehe...layan laaa...akak tampal resepi ceduk dr Rinchann ni dulu sekali lg sini..
MARBLE CHOCOLATE CHEESECAKE
Sumber: Rinnchan
Rujukan & Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:-
- 180 gm mentega
- 20 gm serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 120 gm tepung naik sendiri (diayak bersama serbuk koko dan baking powder)
- 170 gm gula kastor
- 3 biji telor
Cara Membuat:-
- Griskan loyang 8 inci (kali ni akak guna loyang 7x7 inci) dengan butter dan alas dengan baking sheet.
- Pukul butter dan gula hingga kembang.
- Masukkan telor sebiji demi sebiji, pukul sebati lagi.
- Masukkan campuran tepung, baking powder dan serbuk koko. Gaul rata dengan spatula .
- Bahagikan kepada dua bahagian. (kali ni akak terus tuang adunan kek sekaligus n letak adunan cheese atasnya dan lorekkan).
Bahan B:-
- 250 gm cream cheese (*kali ni akak ada stok 208 gm jek)
- 60 gm gula kastor
- 1 biji telor
- 1 sudu teh esen vanila
Cara Membuat:-
Pukul cream cheese hingga kembang. Campurkan gula, telor dan esen vanila. Pukul lagi sampai kembang dan sebati.
Cara Menyediakan Kek:
- Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan.
- Kemudian tuang pula adunan B di atasnya dan ratakan.
- Tuang pula sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
- Bakar pada suhu 165 deg. celcius selama 50 - 60 minit (adjust ikut oven masing-masing). Biarkan sejuk dahulu baru dipotong.
Salam kak ummi..haha, stock clearance eks..haha, tak kuasa, sah2 ada yg nak xpired tuu...
ReplyDeleteSalam K.ummi..sedap lak tgkkk:)
ReplyDeleteMat Gebu -
ReplyDeleteWkmsalam..hahahhaa, kalau dekat2 nk expired tuh, akak antar kat ko laa...mau juling mata ko makan..hahaha
Azila -
Wkmsalam Zila comeeeyyy...hehee, mmg la sodaappp...mkn lg sodap...lemak2 naikkan inci..huhu
mmg nor suka MCC ni..nak sket :)
ReplyDeletemmg tergoda bile tgk marble cheesecake.. resepi da lame amek.. nk cube xtaw la bile nye.. huhu
ReplyDeleteSalam Kak Ummi,
ReplyDeleteSedapnya...lama dah tak buat MCC ni...cream cheese ada kat esbok tu...nak wat gaklah..ekekekke..
=akak, smlm Yatie masak ayam sos hitam berampai resepi akak...mudah dan sedap sngt...mekaceh kongsi resepi yg mabeles...
petang - petang tetiba ngences plak tgk cheescake nih!
ReplyDeletehuhu
Mesti sedap punyer laaaaa..... terliyoq nengok cheese
ReplyDeletekak ummi n ie mcm mat gebu punye je..tp coklat moise2 ke mcm tu la yek..saya pun dah gilo marble ciskek..cedok resipi dari blog akak nie...huhuhuhu
ReplyDeleteciskek......peberet mas tu..sedapnya...
ReplyDeletebagus kak habiskan stok, klu tak nnti masuk tong sampah jawabnya...
salam kak ummi ,
ReplyDeletetgk2 resepi mcm x susah sgt ye nk buat...haruss cube nih...yummm
Nor -
ReplyDeleteYep...semua orang suuuukaaa..hehe
aLoy -
Loohh dah lama amik resepi, apasai x buat2 lg..hehee, senang je tuh..try eh..
Yatie -
Wkmsalam...yep yep..semua org suka makan, x semua org suka buat..hahahaa, Owh ayam berampai tuh eh..thanks for trying eh..akak dh pi jenguk td...mcm nak curik jek rasa..haha
Sidratul Muntaha -
Hehe..malam2 pun kalau tgk leh ngences gak kan kan..haha
MamaWana -
Tentulaaahhh, fav anak2 akak ni tauu..
Yatie Nor -
Hah? mcm Mat Gebu? Apa dia tu..kureng faham..hehe, ok sila-silakan ceduk resepi, pakat2 buat..
Mas -
Ya la kan...nasib baik terpandang, kalau x haruuuu...jd rezeki tong sam pah..hahaa
Ummi Hanie -
Wkmsalam...aah mmg x susah pun...leh adjust ikut citarasa, nak letak cis tengah ke, atas ke..taram jek..hehe
lambat sampai umah kak ummi hari ni... fuh ini memang sedap ni..kalau ada tamu lagi seronok tengok depa makan ramai2..kalau buat untuk makhluk kat rumah ni je..hishh kdg2 tu makan pun main2 je..hihi
ReplyDeleteSalam Kak ummi, apa khabar? wah sedapnya cis kek ni dh lama teringin nk buat tapi tak terbuat lagi ni..:)
ReplyDeletekak ummi...
ReplyDeletesy suka..hubby pun suka kek ni...dah byk kalik gak buat...tapi yg mcm akak buat ni tak penah buat lagik...
envyyy!!!! even ade resipi situ x rs mcm kalo cube jadi
ReplyDeletehahhahahaa
telan air liur je la~
ummi sedap nye.... mummy nak cuba lah nanti TQ
ReplyDelete