Selamat petang.....pertama2 nak mintak maaf kat Mat dulu sebab semalam janji nak letak entry ni malam tadi, tp byk sangat hal dan tenet pun mmg slow giler dan asyik putus2 jek sebab hujan lebat dah 2 ari kat Kuantan nih kot....Ok la Mat eh...ko jgn majuk2..hahahaa, buruk benor rupa nnt..
K ni akak nak bagitau kek ni mmg sedap dan pertama kali rasanya buat kek menggunakan tepung roti koooo....haaa, ingat x sedap, aleh2 makan weeeee, teksturnya lembut gebuss berderaiii....cuma fresh stoberi akak tuh x berapa cukup la 500 gm, cuma 450 gm, so xda la tinggal yg fresh untuk posing2 kat tepi pinggan...ingat nak drizzle dengan Hershey's Syrup, tengok2 laah..habis jugak, budak2 ni ntah apa la yg dimakan dengan sirap tu...bekas kosong pun tonggek gak dlm peti...aisshhh angin tul! Hahahaa...nasib x ribut...sabauuu je laa...Ok la layan resepi akak dapat dari Sini....kalau nak tengok cara penyediaan dan rupa stoberi yg dah dimasak tu click je la situ eh..K, akak translate terus la eh...Babaiii, akak ke KL nak hantar anak2 dara balik belajar semula daaahhh...SELAMAT TAHUN BARU 2011, SEMOGA SENTIASA DIRAHMATI DAN SIHAT2 SELALU...
K ni akak nak bagitau kek ni mmg sedap dan pertama kali rasanya buat kek menggunakan tepung roti koooo....haaa, ingat x sedap, aleh2 makan weeeee, teksturnya lembut gebuss berderaiii....cuma fresh stoberi akak tuh x berapa cukup la 500 gm, cuma 450 gm, so xda la tinggal yg fresh untuk posing2 kat tepi pinggan...ingat nak drizzle dengan Hershey's Syrup, tengok2 laah..habis jugak, budak2 ni ntah apa la yg dimakan dengan sirap tu...bekas kosong pun tonggek gak dlm peti...aisshhh angin tul! Hahahaa...nasib x ribut...sabauuu je laa...Ok la layan resepi akak dapat dari Sini....kalau nak tengok cara penyediaan dan rupa stoberi yg dah dimasak tu click je la situ eh..K, akak translate terus la eh...Babaiii, akak ke KL nak hantar anak2 dara balik belajar semula daaahhh...SELAMAT TAHUN BARU 2011, SEMOGA SENTIASA DIRAHMATI DAN SIHAT2 SELALU...
STRAWBERRY CHOCOLATE UPSIDE DOWN CAKE
Sumber: Pusiva's Culinary Studio
Dirujuk oleh: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
A (untuk lapisan atas):-
- 500 gm strawberi segar
- 1/4 cawan gula (akak guna gula pasir)
- 1 sudu besar jus lemon
- *1 cawan tepung roti (bread flour)
- *2 sudu besar serbuk koko (akak guna brand Van Houten)
- *3/4 sudu kecil baking powder
- *secubit garam (bahan bertanda * diayak bersama)
- 2/3 cawan mentega - cairkan
- 2/3 cawan susu (akak guna susu segar)
- 1/3 cawan gula kastor
- 1 sudu kecil cuka
- Basuh dan buangkan daun dari buah strawberi. Toskan. Masukkan semua bahan lapisan atas dalam bekas tahan panas, masak di atas api perlahan hingga buah lembut dan sedikit pekat. Ketepikan. Bila buah telah sejuk sikit, pindahkan buah ke dalam non-stick pan (akak sapu jugak sedikit mentega, tp x perlu alas) dan ratakan.
- Dalam mangkuk lain, masukkan bahan yang diayak dan masukkan gula, gaul sebati.
- Buatkan lubang ditengah campuran tepung tadi dan tuangkan mentega cair, susu dan cuka.
- Gunakan whisk dan gaul sebati bahan. (adunan mmg pekat kental sedikit).
- Tuangkan ke atas loyang berisi lapisan strawberi tadi dan rata-ratakan.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 30 - 35 minit (oven akak gunakan suhu 175C dan kekalkan tempoh bakar 30 minit sahaja untuk 1 1/2 adunan kek).
- Bila kek telah benar2 masak dan telah suam2, terbalikkan kek di atas bekas sesuai.
# Untuk kek di atas, akak gandakan adunan keknya kepada 1 1/2 kali ganda tp menggunakan sukatan buah 450 gm jek...so kena rata-ratakan sikit laaa dlm loyang bulat 7 inci akak, kurang padat sikit buahnya). Kalau guna bahan asal di atas, maybe boleh guna loyang lg kecil 4 / 5 inci kot - pandai2 adjust k.)
# Bahan untuk lapisan atas kalau nak manis sikit boleh tambah gula, tp pd akak ok dah dengan rasa masam manis stoberi tuh..
# Sukatan gula untuk keknya pun sedang elok dah, xyah kurangkan pun xpa...x manis sgt pun kek tuh..maybe seimbang dgn rasa strawberi tuh..
# Bahan untuk lapisan atas kalau nak manis sikit boleh tambah gula, tp pd akak ok dah dengan rasa masam manis stoberi tuh..
# Sukatan gula untuk keknya pun sedang elok dah, xyah kurangkan pun xpa...x manis sgt pun kek tuh..maybe seimbang dgn rasa strawberi tuh..
mmg betul tu kak klu guna tpg roti kek kita jadi gebu & halus teksturnya..sy pernah terbuat kek guna tpg roti.. dh siap bakar baru perasan kat pek tepung tulis tpg roti..mujur laa kek menjadi ..hahahah
ReplyDeletekak ummi kek dia mmg rendah mcm tu eh.. tu aka guna loyang berapa inc eh!
ReplyDeletemenarik aje tgk... ita coppy dulu eh masuk list... esok nak gi cameron cari strawberry... hihihi
wahhhhhh.. kak ummi ni mmg leh bukak kedai bakery dah ni. kompem kedai lain totop. akekekeke..
ReplyDeleteselamat tahun baru esok kak ummi
salam kak ummi..terima kasih kak, oo mmg kontot eks kek tu..ke sebab kambeng jiya pijak?..hahaha..nanti saya buat yeaa..
ReplyDeleteAslkm Ummi
ReplyDeletepERSEMBAHAN MASAK UMMI SELALU MEGIURKAN,mama suka...dtglah kat blog mama. Hehe mama pun teringin nak Buat N3 masak2!
salam kak..
ReplyDeleteini merupakan projek sy yg tak dibuat2..asyik berangan nak buat upside down..tp tak penahnya jadi..
try akk punyalah ..sedap je tu..
selamat tahun baru kak ummi..
ReplyDeletesuka dgn rasa strwaberry...pernah buat sekali kek kak..tapi sedih..
nanti ayu kongsi citer
wah..sy sangat suka kek ini...hehe tapi tak pandai buat...cuma jadi pengunjung SR yang setia..mesti nak cuba ni kak..
ReplyDeletewah..bila turn zla nak try ni k.ummi?dok target buat cheese cake pon lom terbuat lg, sbb dok pk saper yg nak mkn byk2 nanti..huhuh
ReplyDeletenice info... keren...
ReplyDelete