Thursday, July 17, 2008

Ayam Kelasan Chef Norzailina

Ni lah menu malam ni, memang sedap ayam ni...dulu dah penah wat sekali, tp x igt resepi mana...nnt cek kat Sini ek..Ni try resepi asal oleh Chef Norzailina yang tersohor tu, tp Ummi kutip dari rumah Maklang. Ada sikit kelainan, kalu resepi dulu menggunakan cili dan goreng kelapa parut bersekali dengan bahan rebusan, this time xda kelapa parut dan ayam diperap dengan garam, kunyit dan kicap manis...apapun tk kat Maklang sebab sudi kongsi resepi ni, sedap sama je..Ummi buat 1/3 dari resepi asal ni.

Bahan:-
500 ml santan dari 1 biji kelapa
1 ekor ayam - potong 8
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
Minyak masak

Bahan tumbuk kasar:-
6 cm lengkuas
5 cm halia
4 cm kunyit hidup
5 ulas bawang putih
5 batang serai
2 biji bawang besar

Cara Memasak:-
Perap ayam dengan kicap, serbuk kunyit dan garam selama 1 jam. Rebus ayam dengan santan dan bahan tumbuk. Tambah gla dan garam secukup rasa. Bila ayam setengah masak, angkat ayam dan letak di dalam penapis. Toskan bahan rebusan juga. Ketepikan.

Panaskan minyak, goreng ayam hingga kuning keemasan. Letak dalam pinggan. Goreng pula bahan rebuasan yang telah ditapis menggunakan minyak tadi. Bila sudah garing, angkat dan taburkan atas ayam tadi...Sedap sgt bahan yang digoreng tadi..

No comments:

Post a Comment