Thursday, July 17, 2008

Sambal Udang Malbari

Lauk malam ni, lama rasa x makan udang...resepi dari Kak B ni, telling u...memang sedap. Berperisa sungguh dengan campuran sedikit rempah kari dan aromanya naik sebab masukkan daun kari tu..
Meh salin resepi dulu k...Ummi wat 1/3 je dari bahan asal ni..dah tinggal 3 orang je ni..

Bahan:-
1 kg udang - dibuang kulit dan dibelah belakang dan bersihkan.
3 sudu teh rempah kari ikan (*ummi guna kari daging Adabi)
2 sudu teh biji sawi
2 biji bawang besar - dadu
2 senduk besar cili giling
1 sudu makan tomato puree
2 biji tomato - belah 4 (*ummi letak tomato cherry)
daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Cara Memasak:-
Gaul udang dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng udang sekejap dan angkat. Ketepikan. Panaskan minyak lain, tumis bawang besar bersama serbuk kari, biji sawi dan daun kari. Masukkan cili giling dan tumis hingga garing. Masukkan tomato puree, garam dan gula. Masak hingga naik minyak dan masukkan udang tadi. Gaul rata dan biarkan pekat sikit. Akhir sekali masukkan tomato, tutup api.

1 comment: