Wednesday, July 16, 2008

Ikan Terutup

Ni punyalah sempoi lauk untuk malam semalam... tapi sedap sangat! Masa goreng ikan ni, punyalah wangi naik bau daun kunyit tu (*Ummi xda daun pisang) punyalah wangi..Masa tu jugak perut terasa lapor..Hubby suka. Resepi dari Za Jurnal Rasa ni dah lama sangat terperam...Beselah, kadang plan nak masak lain, yang jadinya lain..hehe

Bahan:-
1 ekor ikan terubuk @ cencaru (ummi guna ikan selar besar)
5 biji cili padi
1 sudu kecil cili boh
3 ulas bawang merah
1 sudu besar air asam jawa
1 inci belacan - dibakar dulu
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 keping lebar daun pisang (*ummi guna beberapa helai daun kunyit)


Cara Memasak:-
Kisar sume bahan dengan sedikit air. Kemudian perapkan ikan dengan bahan2 kisar tadi sekejap (ummi biar 15 minit). Lepas tu bungkus dalam daun pisag. Panaskan minyak dalam kuali non-stick dan bakar. Balik2kan biar betul2 masak.

No comments:

Post a Comment