Wednesday, May 25, 2011

Talam Mini Kacang Hijau

Assalamualaikum.....wahahahha...ku lihat ijoooooo....tu dia...lain macam jek ijo kuih talam ni....pewarna mcm kaler turquoise pun ada gak sekali pandang...hehehe... Alaaa x kesah laaa...tp nak bagi tau laa....kuih-kuih yang dibuat dari kacang hijau ke kacang merah ke...mmg favourite akak.... sekali ngap 10 ketuiii pun akak relaaaa uuuu...hahaha...

Apapun ni asal dari kuih lapis kacang hijau Kak Liza nih...ada kepala santan gitu...dah penah buat dulu... Pastu tengok Anim pulak buat x letak kepala.....akak pun buat jugak...hahaa...lg senang kerja... Cuma akak ada sikit penambahan tepung sebab kukusan pertama tu nampak mcm sedikit lembik.... Santan pun akak belasah santan Kara jek....mmg best jek....elok nampak lemak jek kan...kan...hehee...Terima kasih pada Anim yang bg idea wat talam mini ni...senang nak ngap...hehe... Jom layaaannn....sangaaaatttt sedaaaappppp!!



KUIH TALAM KACANG HIJAU
Resepi Asal: Kak Liza (Chef Hanieliza)
Sumber : Ummi @ HomeSweetHome
Olahan : Anim @ My Kitchen

Bahan :-
  • 3 cawan santan cair (akak guna 1 cawan santan kara + 2 cawan air)
  • sedikit garam
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung beras (akak letak 1 1/3 cawan)
  • 1 cawan kacang hijau (rebus lembut dan kisar jgn halus sgt) - akak kisar separuh jek
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • sedikit pewarna hijau

Cara Menyediakan:-

  1. Satukan kesemua bahan kecuali kacang hijau. Kacau rata. Tapiskan.
  2. Masukkan kacang hijau dan kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan adunan ke dalam acuan2 kecil dan kukus selama 30 minit/hingga masak.




17 comments:

  1. alaaa...comey nya, nak cuba gak nanti

    ReplyDelete
  2. uwaaa rajinnya akak guna acuan kecik2 tu...tapi mmng cantiklah..betul2 buatku tergudaaaa...nak wat gaklah..nak mintak mesti tak dpt punyer...

    ReplyDelete
  3. akaaakkkk!...kulihat hijau turquoise...i likeeee!..nampak sedap! ...fav tu kak oii..

    kalo dpt rasa seketui tu..mesti nk lagi n lagi...nk buat kene tunggu mood talam ni menjelma dulu...hehe

    hehe...puas dah puji ni...meh la nk ras 2 ketuii... :D

    ReplyDelete
  4. As'salam kak ummi

    bak lah selonggok dalam pinggan tu kak, ct suka gak ni. kacang hijau ada sebungkus tu. sok lusa nak bikin gak lah.. hihihihi

    ReplyDelete
  5. wah!ummi.nak bawak pegi mana talam nih?..meh hantar ke negori 5 ketul.sedap kan?..elok untuk org rajin mcm kita2 nih.tak payah buat kepala.hehe

    eh!resepi kak liza ya..tak survey la hari tu..

    ReplyDelete
  6. Salam kak ummi!!! ada lagi tak talam tu??? jgn kata dah habesss, selalu ajerrr dah tak de huh! nxt time kalau buat2 mesti bg kita dulu hihihi.... jiran akak tu apa citer? :D sibuk betul sejak balik dr jepun :D kim salam kat dia ahahaha...

    ReplyDelete
  7. cantik....
    sedappnya tengok talam tu.....
    hijauuuu.....

    ReplyDelete
  8. peeh...
    terbaiklah..

    lembik, kacang, sejuk, mudah hadam.. mmg menjadi kesukaan ayu....

    PS: kak ummi.. ada lagi tak???

    ReplyDelete
  9. Sedappppp nyaaa Ummmi.... sure hubby Along suka kuih letak kcg hijau ni.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum akak...
    wah akak... rajin sungguh akak buat talam mini.. cantik plak tu... pasti sedap sbb tgk pun dah sedap apa lg dah makan... kan kan kan akak.. ;)

    ReplyDelete
  11. Wah..sana sini org menalam.. Rajin kak Ummi menalam dlm bekas tecik2.. tomeii...

    ReplyDelete
  12. weeeew....sedap nyeeeeer k.ummi ehhh silap kueh bakar kak ummi....buat tu....nampak macam lembuuuuut jek...mesti lemak berkrim disukai ramai.....nak raca ckit.....wink...

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Ummi,
    kacang hijau ni saya suka sgt, buat ala apa2 punn:) Harus cuba jugak ni nanti..

    ReplyDelete
  14. wah,
    bahan sume ada.tinggal rajin ke idak nak buat..kena rendam dulu kacang ijo nyer...mesti sedap nihhh

    ReplyDelete
  15. weweeeiiittttt... ku nmpk hijauuuuu.... ada belen x kak!!.... heeee

    ReplyDelete
  16. Salam Ummi :)
    Cantik & Hijauuu talam tuh :P

    ReplyDelete