Assalamualaikum..... jom makan ketam..hehee... Ni hb beli ketam masa outstation ke Rompin kelmarin...so semalam masak laaa ketam nih.... Kat rumah akak, kalau masak pedas2 berapi macam ni mmg laku laa...maklum sume tekak dah dewasa daaahhh...hehe.. Kalau ada anak kecik susah sikit la kan...
Memang banyak gak ketam hb beli....2 kali ganda bekas yang akak tayang nih...puashati makan...hehe.. Ntah berapa ekor sorang makan...tp ya laaa..ketamnya taklah jenis besar sgt sekarang ni..memang kecik2 jek laa...
Okay lah, malas nak bebel panjang...xda mood sangat nih......mcm x best jek skrg ni....huhuu...Meh tengok resepi sempoi akak ni...
Memang banyak gak ketam hb beli....2 kali ganda bekas yang akak tayang nih...puashati makan...hehe.. Ntah berapa ekor sorang makan...tp ya laaa..ketamnya taklah jenis besar sgt sekarang ni..memang kecik2 jek laa...
Okay lah, malas nak bebel panjang...xda mood sangat nih......mcm x best jek skrg ni....huhuu...Meh tengok resepi sempoi akak ni...
KETAM CILI PADI KASTURI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 10 - 12 ekor ketam sederhana besar - cuci bersih dan kerat dua
- 3 biji limau kasturi - perah jusnya
- 3 batang serai - diketuk
- sedikit gula
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan minyak masak
- 14 tangkai cili padi/cili thai
- 2 - 3 tangkai cili merah
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dengan api perlahan hingga pecah minyak.
- Masukkan serai, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebentar.
- Masukkan ketam dan gaul rata hingga bersalut. Tutup kuali sebentar.
- Masak ketam hingga benar masak dan bahan bersalut pekat dengan ketam.
- Akhir sekali masukkan perahan jus limau kasturi dan kacau rata sebentar. Seimbangkan rasa dan tutup api.
perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!
ReplyDeletekalo saya, gerenti takleh telan!!! sebab pedas melampau! ahahah~
Assalam kak ummi,uwaaa feberet nih..Sedap nmpak kak..Ketam tuh nmpk isi padat jer kak,org kata nak beli ketam tggu tgh bln melayu baru isi bnyak,tapi xtaulah betoi ke x..Ala nape lak xbest n xda mood kak ummi..Suke baca kak ummi berceloteh,hehe..
ReplyDeletengences!!!
ReplyDeletesalam kak
ReplyDeletefirst time singgah
dari ofis nih...
sungguh menggoda blog akak nih. hahaha
dah la tengah kelaparan :)
good work !!
Kak Ummi,
ReplyDeletebest makan ketam. Fav saya dan suami. Every week mesti beli.
Mengodanya ketam akak ni.. Memang ada anak2 kecik tak leh masak pedas2...
ReplyDeletesedapnyer ketammmmmmzzzzz!!!
ReplyDeletebetul kata kak ummi tu.. kalau tekak dewasa mmglah sedap pedas2 gini.. tp kalau ada tekak bebudak mcm kat rumah sy tu... terpaksalah masak tumis2 air jekk.. hehehe.. takpelah kak.. tunggu derang besar barulah masak menu pedas2 sokmo.. hehe..
teringat dulu masa gi penyabong (tidor sana) beli ketam yg nelayan baru naik dr memukat.. murah gilozz.. sekg = RM5 jer.. waduh2... sgt bestt ketam freshh lagi.. kitorang masak2 kat pantai je sbb kami camping kat sana.. siap bwk dapur gas lagi.. hehe..
kak ummiiiii...mau siap sekotak tisu!! meleleh air hidung ni...kompom!
ReplyDeleteSalam kak ummi!!! encik crab ada lagi tak?? byk tuuu 15 ekor! kalau isi penoh mmg kenyang tak kenyang isi kenyang main korek2 isi dlm sepit jerr hihihi...
ReplyDeleteAssalamualaikum akak...
ReplyDeletewah sedaaaap tu akak... ketam masak mcm nie mmg best kan akak.. pasti sedap tuu.. terliur tgk..
makan crab ni tak boleh dengan nasi. kena ratah jer sebab kalau tak concentrate, rugi. kjee kalau masak ketam mmg tak layan dah nasi or lauk lain. dari kecik lagi. hehehe
ReplyDeletesalam ziarah kak ummi.baru terjumpa blog kak ummi.
ReplyDeletesy suke sgt makan ketam.lebih2 lg duk kt sabah ni harga ketam teramatlah murah RM3-5 sekilo je.tp nk makannya tu siap dengan lesung2nya sekali.
assalam kak Ummi, sedapnya ketam...nieza suka sgt....kalau dapat memang tak nampak nasi dah...suka ratah gitu jer ni....hehe
ReplyDeleteLama dah tak masak ketam....masak cam gini mesti sedap ni...emmmm...sedapnya....
ReplyDeleteAnda tidak cukup masa untuk memasak? Buku resepi ini bakal memudahkan anda merancang dan menyediakan makanan untuk anda sekeluarga. Kembalikan kemesraan bersama keluarga di meja makan dengan hidangan yang cepat tetapi enak!!!. http://adikbijak.com/promo.pl?BR00050&TB0085
ReplyDeleteHarga Pasaran : RM35.00
ketamm rompin memang best kan kak ummi...
ReplyDeletegerenti berpeluh makan ketam tu..
sedappnya tengok...
Kak Ummi syg.. sedapnya ketam tu.. Mcm mana nak makan ketam ye? Nak kena ketuk2 dulu ke shellnya sblom mkn? Nak ketuk dgn apa? Saya ni tau mkn crab stick je.. hehehehe
ReplyDeleteassalam kak ummi,
ReplyDeletewaduh2 ..sedap nya ketam ni..hari tu baru masak ketam tapi masak taucu aje..lain kali boleh cuba yang ni..
Syoknye makan ketam tu kak Ummi... ketam ni orang kecik tak boleh makan. kena makan crabmeat jer. hehehe.... takpun crab balls :D
ReplyDeletewaaaaaa syedapnye ketam ko ummi, terkecur la kakmOn. Nampak gayanya kenala tangkap ketam petang nie..
ReplyDeletebatu belah batu batangkop.. tangkop la ummi guna kulit ketam :p
mmmwaaaah, jangan mare aaarrr.. nanti kakmOn jual *peluk umi sampei pink*
ketam my faberet...!!meleleh!
ReplyDeleteSunah -
ReplyDeleteHahahaha...Sunah mmg kategori budak kecik lgk...x kawin lg kann..kan..
Zaliedana -
Wkmsalam...aah kata org la...tunggu bulan jatuh ke riba jek org x kata...nnt ketam sepit...haahahaa
Penyu Lawa -
Hahahhaa...mama...ngences eh..sorrriiiiii..hehe
Abanglong -
Wkmsalam abglong, salam kenal...waaah duk ofis jgn pndang makanan...tu la pasal..hehee..
Hazila -
Aah tauuu...Hazila n hb suka ketam...tu diaa..every week makan eh...hehe
Juwita -
Hehehe, xpa Ita kalau dah teringin sgt masakan ni, leh kurangkan pedas tuk dia...masak asing laa..hehe
MaDiHa -
Aah Ratna, akak pun byk ratah dr makan nasi...x puas kalau suap nasi smbil kopek kulit ketam..x reti nak makan..hehee... Tp kalau rebus or masak air jek x laku kat rumah akak nih...tekak org tua2 belaka...pedas menyengat baru licin..hehe
Kak Es -
Hahahha..betul tu...mmg kena sedia tisu...
Ijayuji -
Wkmsalam Ika...hahaha 15 ekor pun kecik2 jek Ika...kat rumah 6 org dewasa...mana cukup..hehe
Diana -
Wkmsalam Diana...aah ketam msak camni kat rumah akak, mmg cepat licin..sedap ke x ntaahh..hehe
Kak Jee -
Betul betul betuiiii k.jee...ratah lg sedap...baru puas kan..nasi makan kemudian laaa..haha
Nuwairani -
Wkmsalam dan salam kenal...thanks ya sudi singgah dan tinggal komen...hehee..mmg kat Sabah senang dapat kan...bestnya...akak penah pergi sana thn 2006..diaorg bawak rombongan ofis akak ke Anjung Ketam tuh...waaaah makan x igt donia...hehe
Nieza -
ReplyDeleteWkmsalam...aah kan..ratah jek best eh..
Cik Cek -
Kat rumah akak mmg laku lah masak camni..hehe
Mas -
Betul tu...ketam n udang Rompin mmg best..hehe..Mas biasa pergi Rompin eh..
Idun -
Hahahha..boleh jek ketuk2 dulu sblm masak...senang nak keluarkan isi..hehe
Ayu -
Wkmsalam Ayu sayang...waaah best gak ketam taucu eh..nnt akak try pulak..hehe
Ijan -
Hahhaha..kelakor Ijan..ya la bg mikael crab ball je la eh..hehe
Nina Suria -
KakmOoooooonnn....weeey nak peluk smpai pink eh..meh sini...kta tgk sapa yg pink ke merah ke..hahaha...muaaaahhh...ada bau ketam x? hehehe..
Muhammad Luqman -
Tu la kan..sume suka ketam..hehe