Wednesday, March 30, 2011

Pengat Keladi Chaca Skoteng

Assalamualaikum....di sini akak nak kongsikan Pengat Keladi Chaca Skoteng buat kelmarin nih....tau ke Skoteng...macamana rupanya...ha, kalau x kenal leh klik kat Sini...akak beli masa gi Melaka hari tu...masih ada berbaki 1 paket lg stoknya...hehee..guna sikit lg ni ada lg belen separuh paket...nnt leh wat talam skoteng lak mcm Am buat tuh...teringin nak cuba...insyaAllah...Okay layan dulu la pengat ni eh...beeeessst sesangat....byk pulak akak makan...heheee


PENGAT KELADI CHACA SKOTENG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 biji keladi - kupas, bersihkan dan potong dadu
  • 1/2 cawan chaca skoteng (boleh lihat gambar di Sini)
  • 3 sudu besar sagu - basuh dan toskan 15 mnt. sblm guna
  • 3 cawan air (anggaran) utk rebus keladi
  • 2 1/2 cawan air (anggaran) utk rebus chaca skoteng
  • 1 cawan santan cair
  • 1/2 cawan gula melaka
  • 3/4 cawan gula pasir (adjust manisnya)
  • 2 helai daun pandan - disiat dan simpulkan
  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu teh garam halus

Cara-Cara:-
  1. Rebus keladi bersama air hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  2. Masak santan cair bersama gula melaka, gula pasir dan daun pandan hingga gula larut. Tapiskan.
  3. Rebus chaca dengan air hingga lembut dan masukkan campuran air gula tadi beserta keladi. Kacau sebentar. Tambah sedikit air lagi jika perlu.
  4. Akhir sekali masukkan santan pekat bersama sagu dan masak dengan api perlahan hingga mendidih dan sagu nampak jernih. Seimbangkan rasa. Tutup api bila kuah sedikit pekat dan hidangkan sebagai minum petang.


19 comments:

  1. Assalamualaikum..
    Kak jgn tidur lagi saya nak gerak pi kuantan ni.

    ReplyDelete
  2. As salam...
    menarik je pengat keladi tu..warna pun cantik jer

    ReplyDelete
  3. waa...sedapnya...nak try jugak la nnt..

    ReplyDelete
  4. "skodeng" k.ummi mkn bubur cha cha "skoteng" sambil nanyi lagu oo cha cha cha...:)))

    ReplyDelete
  5. Hello Ummi, saya ta'pernah tengok or makan this before. Look delicious. I think 2 bowls will be fine with me.
    Makan sejuk ke panas best? Boleh saya tarok ice? Ha ha.
    Have fun and you stay young.
    Lee.

    ReplyDelete
  6. sedapnya pengat...
    nak semangkuk kak ummi..

    ReplyDelete
  7. Bak mai semangkuk pengat. Pas tu mangkuk kosong yang bersusun tu, bagi sekali la ye...ahaks

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Ummi,
    Ayam Kalasan Berseri tu memang sedap, tak nyesal saya mencubanya. Wahhh, ada pengat keladi hari ni...nampak best la. Salin dulu, klu ada masa mesti nak try, tks ya.

    ReplyDelete
  9. wahhhh.. ni kalau makan time hujan2 sedap ni.. ehehe.. suka ngan keladi gak.. tak kira la.. kalau goreng keladi cicah ngan susu pekat manis.. fuhhh.. sedapp woooo

    ReplyDelete
  10. alahai terasa2 kesedapan bubuq di pagi2 hari..hihi..

    Sis..ingat lagi ke kat ambo? haha..x ingat pun dok pe..asalkan sis sihat dan ceria sokmo.. :)

    kengkadang ada gak ketuk pintu tuan umah..tapi tang bila nak ketuk je..tangan terpeleot..nak ketuk je terpeleot lagi..tu yg tak terketuk2 tu..hahah layann...

    teruskan berblog eh..jangan jadi mcm intan terpeleot sudahhhh..haha..btw MMMMUUUUAAAAHHHH untuk sis! ahaks!

    -nabialishad

    ReplyDelete
  11. nak nak ! kak ummi... memang betul!! kalu time2 ujan layan ni ngan kopi o nihhhh...mmmmpphhhhh...walllahh!!!

    weekend ni nak try jugak lah... n post kat blog sayaaaa...tq sis for recipe

    ReplyDelete
  12. sdpnye...minggu tadi wat pengat labu, minggu ni wat pengat keladi plak la..

    ReplyDelete
  13. mesti sedap ada skoteng dalam pengat nie..nak nak pengat keladi..mmg suka yg ada keladi..makan tak hingat..nanti balik kuantan nak serbu umah ummi ngan Hana..hehehe.

    ReplyDelete
  14. emm..nampak macam sedap jer masakan ni ummi...nak try wat lah petang ni..:)

    Koleksi Resepi Mummy Pula!

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Ummi,
    Hebat nama pengat dia... chacha skoteng lagi tu... hehehe... apepun pengat keladi memang sodap. makan sejuk2 gitewww kan kan kan :)

    ReplyDelete
  16. Sam -
    Hahah..by the time Sam sampai..pengat pun habis licin..hehe

    Nazrah -
    Menarik dan tertarikh nak makan la gitu kiranya kot..heheh

    Twinkletwinkle -
    Patut try...jgn x try..hehe

    Sofea -
    Hahhaa..ada2 jek Sofea nih..

    U.Lee -
    Hi Lee, you better try this one, the yam mixed with a kinda of chaca and sago...really can resist it! You'll love this, for sure..hehee..

    Mas -
    Dah licin la Mas...tlg cuci mangkuk boleh..hehe

    MamaFaMi -
    Hahaha..mangkuk harga "sale" je tu pun mama nak ke...hehe

    Wattie -
    Heheh..thanks sudi try resepi akak tuh...nak bagi pengat pun dah licin dah Wattie..buat sendiri la eh..

    Jassani -
    Betul tu...pengat panas2 suam makan time ujan2..best kan..berpeluh bdn..hehe

    Intan -
    Wkmsalam Intaaaann....waaaah lama menyepi eh...dah stop blogging ke...awat x tegur akak, skodeng jek eh..rajin2 singgah eh...blog berasap lg ke tak? heheh..

    Cakcibo -
    Hehe..mmg kena buat sndiri la...dah licin...pi cari keladi cepat eh..

    KunangKunang -
    Hehehe...xpa tiap minggu makan pengat..jgn jadi penat dah..hehe

    Kak Asma -
    Hehe...xpa xpa...leh jek serbu..tp kena bg tau awal dulu la..xpun air kosong jek..

    Wana -
    Kalau nak tau..kena try laaa..mst best punya sendiri bikin, sendiri makan..hehehe

    Sharz -
    Try buat dan rasa...baru tau..hehe

    Ijan -
    Wkmsalam Ijan...hehe..jom pakat2 skoteng..best ni Ijan..Mikael pun mst suka..hehe

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Kak Ummi...Kata nak bagi Lin semangkuk...puas menunggu x sampai2 lagi...hehehehe

    ReplyDelete
  18. Lin -
    Wkmsalam...ada akak kata eh...mst Lin mimpi tuh...sampai meleleh air liur ek..hehehe

    ReplyDelete