Salam dan selamat berhujung minggu....xda apalah sangat nak tayang melainkan kuih bakar yang menjadi favourite seisi keluarga...kalau buat 1 loyang memang x cukup, buat 2 loyang pun boleh habis kalau diulang-ulang...tambah pulak diletakkan bijan banyak-banyak dan bakar garing atau berkerak di bawahknya....mmg best kan! Resepi kuih ni dari Joayee yang dah lama sangat stop blogging....selalu sangat dah akak guna seperti di Sini dan Sini. Kadang-kadang buat x posting pun, tp kali ni posting gak la wat jamu mata kot ada pengunjung baru yang masuk ke dapur akak nih....Resepi ni mmg kena jek dengan tekak adunan kuihnya tuh....kata orang, ngam-ngam sap suiii...nak buat pun teramat mudah...hehee
KUIH BAKAR BIJAN
Resepi: Joayee
Bahan:-
- 1 cawan gula
- 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
- 2 sudu makan mentega
- 3 biji telor
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
Cara-Cara:-
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit).
Saya pun suka....
ReplyDeletenak cuba la.. nampak mudah n menyelerakan
ReplyDeleteterasa kesedapan..keharuman dan bijannya..emm..sedappnya!!
ReplyDeletesaya sukaaaa resepi2 kak ummi ni!
ReplyDeletesenang nak cari bahan pastu blend je... selalu jugak dok merujuk blog akak ni sambil buat kuih2nya :P
heehee
wahh... meriahnyer bijan dia kak.. tun mmg minat kuih bakar nih. lg2 yg byk kerak. sedap btol.
ReplyDeletesuka kuih ni..
ReplyDeletekak umi,hantar sikit kat KL ni..hehe~
akakkkk.... bak sini sketttt.... dah xde 'toys' nk bako2 nih! kesian tak kesian tak??? kekekeke
ReplyDeletekakk.. kiter tgh garu2 paler nih.. mat kata nori akak tuh mat suh pos sedenak wat prezen pra kawin dier! ok kak? kekekekeke
Suka suka suka.... memang kuih nie best sgt.. tambahan lg kalau akak yang masak... tgk pun dah sedap tau...
ReplyDeleteHi Kak Ummi, hru doing?
ReplyDeleteThanks for asking about me! Well, I was away from blogging too...busy with hubby and kids. Now hubby back to Cape Town...so I'll be blogging again. Hahaha...
I bought Jelita...your pics are simply mindblowing!!! Hats off!
Never had this kuih before...should try soon! :D
wahh..penuh nye bijan..memang sedap kan kak...lama x buat kuih ni...
ReplyDeleteSalam Ummi. Respi Jo ni mmg best sesangat. Sayang Jo dh tak update blog dia.
ReplyDeletekak Ummi.... ita pun suka pulak2 tang kerak dia... yg rangup tu...
ReplyDeletemmg terliur aje tengok... kalau depan mata ni mmg tak cukup seloyang... hihi
kak ummi ...
ReplyDeletehihi set bunga seripagi tu cantik la... mana nak cari lagi sekarang ni...
ingat lagi masa kecik2 dulu mak pakai set tu... tapi dah tak de dah sebab dah pecah...
ita suka lah kak... cantik kan??
Salam Kak Ummi cayang...
ReplyDeleteKuih bakar kalau keraknye banyak gitu memang lagi sooodapppp kan :)
Kak Ummi
ReplyDeleteSaya pun suka kuih ni yang berkerak.....
mas pun suka kuih bakar ni...
ReplyDeletesedappnya..
nak sikitt kak...
saya suka kuih bakar neh ummi...malangnya kalau buat kat umah neh..saya sorang je la yang makan...hukksss...kena tggu balik kampung baru leh buat sbb mak ayah dan org2 tua suka kuih neh..
ReplyDeleteHi Ummi, I love this. Nice colour too.
ReplyDeleteI think empat pieces should be fine with me.
Ada lagi? Ada kopi? Haha ha.
Have a pleasant week, Ummi. Best regards, Lee.
Dah lama tak buat kuih bakar.. my hb punya fav ni :o)
ReplyDeleteMat Gebu -
ReplyDeleteNgadaaa ko...hehehe
Nur -
Memang mudah pun...sgt sedap!
Fara dean -
Hehe..dah terasa eks...xyah buat la Fara..hehe
Sz -
Bkn resepi akak ni, akak just kongsikan aje, tuan asal ialah Joayee yg dh lama stop dapur masak2nya tuh..dh jadi Photographer dia skrg nih..
Tun_telani -
Itu la pasai...akak pun suka bijan byk2..tabur selagi ada..hahahaha
Diana -
ReplyDeleteBaik cuba..mmg senang je nak buat tu..
Siti Hajar -
Haha...kalau nak hantar loyang kosong bole la kot Siti..hehehee
Hana -
Huk alaahhh..xyah la ko bakor2..rehat2 dulu laa..nnt blk sini ko bakar la apapun..jgn bakor dpur dah laa..hehee...Ha, si Mat tu ko jgn layan...dia mmg dengkisss...hehee
Diana -
Memang kan..suka suka...hehe
Love -
Hi dear! Wow, you're hb is back to Cape Town already eh...you sound so happy or what! hahahaa... Thanks for supporting and you're much appreciated! Hope you'll like those recipes..hehe and don't forget to give feedback if you had tried it out...hehe
Eina -
Yep..mmg sedap byk bijan..kan..
HomeKreation -
ReplyDeleteWkmsalam..yep..betul tu kan..rindu dah kat Jo.. ^_^
Azlita -
Aah kan Ita, tang kerak tu la yang berebutnya...hehe..piring2 comel tu beli kat Jalan Pudu KL dulu masa merempit dgn Kak Ina la Ita..tp tea set tu, pemberian dr adik ipar..byk sgt duk bertapa dalam almari bwh rumah..hehe...
Ijan -
Wkmsalam Ijan, rindu lama x nmpak Ijan...nk bgi kuih bakar pun dah licin la Ijan..sian dia dtg jauh2 tu..hehe
KisahWanida -
Yup..kita pakat makan kerak la eh..
Mas -
Dah licin...mas godek la pulak eh..antar kat akak lg eh..
Mak Qis -
Uiks gitu eh..ya la budak2 pndang kuih camni biasa2 jek kan..hehe
Uncle Lee -
Hi Lee..so warm having you drop by my pondok...hehee, Ok, I'll save 5 pieces for you..is it enough? Never forget your ice-coffee..hehe
Rima -
Owh ya ke..your hb suka kuih camni eks...senang nk buat kan..
ala kakak...sedapnye laa nmpak hijau alam tu tempek ngan bebijan yg byk..besssst nyaaa..nti ada oven sy buat.. :)
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeleteKak ummi nak tanye..
bako kuih ni gune api bawah ke...
kak ummi..blend tu means gune blender ke? :)
ReplyDeletekak...kalu guna pandan paste bleh ker
ReplyDelete