Salam....petang ni just nk share sup je la dengan u all....bkn sup ketam dah eks....sup ketam hb jek banyak hentam...haha...ni kali supnya akak yg nak hentam lebih....waaaa Jepun mariiii....Kali ni try resepi yang diceduk dari dapur Sherry lagi. Baru 2 hari lepas dapat chat dengan Sherry ni yang dah balik dari ober c tu...now menetap di Tanjung Malim dah...katanya malas dah nak berblog...bz sangat la agaknya tuh....hehe...Apapun thanks ya Sherry, akak selongkar diam2 jek dapur Sherry tuh...best sup nih! Jemput hiruuppp...hehe
SUP JEPUN (JAPANESE SOUP)
Resepi: Sherry @ Citarasa Dari Dapur
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 100 gm isi ayam (dihiris nipis memanjang)
- 5 batang crabstick (potong memanjang)
- 1 kiub silken tofu (japanese tofu)
- 5 kuntum cendawankering (rendam dgn air panas, potong nipis)
- 1 biji putih telor (akak letak 2 biji)
- 1 inci halia (dihiris batang mancis)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- 1/2 kiub pati ayam maggie
- 2 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan sedikit air)
- garam
- air secukupnya (1 liter)
- Masukkan 1 liter air ke dalam periuk, biar air mendidih.
- Masukkan halia dan bawnag putih, biar sebentar.
- Masukkan ayam dan biar ayam sedikit masak.
- Masukkan pula cendawan, biar sedikit lembut.
- Kemudian masukkan kiub pati ayam, garam dan lada sulah.
- Masukkan pula silken tofu dan crabstick (jangan dikacau terlalu kuat takut hancur)
- Biar mendidih lagi dan masukkan putih telor dan kacau2 dengan chopstick (hati-hati agar tofu dan crabstick tidak hancur).
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, biar hingga kuah pekat sedikit. Makan panas-panas.
salam jumaat kak ummi
ReplyDeletewah..tadi pi umah cik mat..kita main kari
singgah sini main jepun2 pulak
kak ummi..lazatnya hasil tanganmu..tahniah
kalau dpt sup ni.. takyah mkn dgn nasi dah ni.. ratah & hirup sup je.. sedapnya kak.. ngences sy dibuatnya..
ReplyDeletep/s: kak.. award akak bagi tu.. sy pos esok ye... maaf lambat ambik..
Assalamualaikum..
ReplyDeleteHuish best ni. Pernah bercita2 nak buat tapi awal2 hubby dah cantas. terus tak jadi.
nih owang melayu di jepong nak tumpang irup mee sup jepung... oishiisouuuuu...
ReplyDeleteSalam Kak Ummi, sedapnya sup ni kak..hirup lak time sejuk beku kat sini..perghh memang terbaik..:)
ReplyDeletewaa.nak ler semangkuk soup jepun ni..mesti segarrr hirupkan..
ReplyDeletemenarikla kak ummi sup ni..masuk list lah..kot ada cukup beaan leh try jugak ni
ReplyDeletekak ummi..
ReplyDeletetahniah.,sbb ayu mmg tak reti masak makanan jepun..
apatah lagi pi jepun..
so, lepas nie nak cari resepi pelik2 singgah sini jer lah...hehehe
tahniah kak ummi
Saya memang suka sup. Nanti ada masa kena cuba nih. Tq for the recipe ;-)
ReplyDeleteKak ummi..menarik recipe ni..dah dlm blog ni seme recipe nye menarik....dulu Ayu ni...kekasih gelap blog ni...muahahaha.....now udah ada itu belaniiiii......
ReplyDelete:)Thank u kak.....for sharing amazing recipe...
Hi Ummie, ahhhh, ni sekali saya will take a pass. For some reason or not, I have never gone for Japanese food or Korean.
ReplyDeleteBut yours sure looks delicious.
Very nice, Ummi.
Have a nice weekend.
Lee.
Waaaa.. salam kak ummi, ini mat gebu dtg pakai kimono..(kemban).hahaha.
ReplyDeletecik dara dtg rembat resipi...ni nak kena makan pakai meja jepom n kimono ni.. suasana japang
ReplyDeleteAunty, saya da buat da resipi ni. N da wat entri pasal sup ni.
ReplyDelete