Taraaa...nak raya, nak rayaaa...hehehe..Okaayy ni akak nak tayang my first cookies...Akak buat di pagi2 Ahad baru ni...Hari sabtu keluar cari barang keperluan raya n barang baking sikit...So kenalah buat kan...ingat nak buat 2 jenis, x tercapai gak sebabnya lepas je siap biskut ni, Aiman dah balik dari bengkel UPSR dia dan hb ajak cari baju raya Aiman la pulak...hehee...Memang teramat sedap biskut ni, lebih2 lagi menggunakan butter jenama Golden Churn (gambar tong) tu...mmg rangup dan sedap sangat2!! X rugi lah mencuri resepi dari Dapur Mat Gebu tu haaa wpun akak kekurangan tepung ubi sikit, x jejas lgsung kesedapannya...Mat, thanks eh...tumpang tepek resepi ko taip tu kat sini pulak laa eh..hehhee
Sumber : Mat Gebu
Bahan A:-
- 180 g mentega
- 20 g shortening (lemak sayur)
- 130 g gula halus
- 1 kuning telur
- 1 camca teh nescafe (mat ganti dengan esen vanilla)
- 1 camca teh esen kopi (pun tak bubuh sebab tak de)
- 200 g tepung gandum (*akak adjust jadi 220 gm)
- 100 g tepung sagu ubi (*akak ada stok 80 gm jek, maleh nk beli dah)
- 1/2 camca teh serbuk penaik
- 40 g nestum, dikisar halus
- Kuning telur untuk sapuan
- Gula bewarna atau apa jelah ikut suka, sebagai hiasan
- Satukan semua bahan A dalam mixing bowl dan pukul hingga semua sebati dan berkrim. Perlahankan speed dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Canai doh setebal 1/2 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias ikut suka. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit.
- Bila keluarkan dari oven, biar biskut dalam dulang sementara waktu (mat perhatikan, biskut agak lembut masa dalam keadaan panas). Bila biskut agak keras boleh dialihkan ke jaringan dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
Sedap menu.. Jom sertai kempen 1 Blog 1 Bendera sempena kemerdekaan negara tercinta..
ReplyDeletewahh.. biskut raya.. post Johor ckit K'Ummi he3..
ReplyDeletewaaahhhh terus masuk listtt niiii hihihi.... ada nescafe mesti harumm bau dia! n lg satu suka dgn nama IRIS :D
ReplyDeletesalam kenal.....wahh...conotnya dh
ReplyDeletewat kuih raya..opah ni masih terkial2
cari resepi...xpa nnti opah ambil je
resepi dr ummi ni...bolehkan....
sedapnye kak ummi!!! bleh mintak sebalang ni,ngeh3...
ReplyDelete