Ni lauk berbuka kelmarin punyaaa...tunggu que nak masuk posting lama gak aiihh...tuan blog mcm maleh pun ada...Balik kerja mcm lipas kudung memasak, pastu dah berbuka dah...amik gambor pun ikut dan jek..hahahaa...sapa suruh terjebak ek? Nama tu x kesahlah...sweet sour ke, masam manis ke...sama jek...Badan dah penat maleh nak mikir...Mmg masa dgr tazkirah, boleh mimpi kejap dibuatnya kalau x kuat semangat..huhuuu...balik rumah x kuasa tul nak online, wpun sekejap..rasanya tenaga mmg down terusss!! So akak sempat edit2 n masukkan gambar kejap jek..pastu tituunnn...Layann je la eh..dah licin..
SOTONG SWEET SOUR (My Style)
Bahan:-
- 3 ekor sotong sederhana besar - bersihkan dan kelar bersilang pd bahagian putih (dalamnya), kerat kecil2.
- 1/2 labu bawang besar - didadu
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 2 cm halia - dihiris halus btg mancis
- 2 sudu besar sos cili Life
- 1 sudu besar sos cili Linghams
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil sos ikan
- 1/2 biji lada benggala hijau - potong dadu kecil
- 1/2 biji lada benggala merah - potong dadu kecil
- 4 kuntum putik jagung (babycorn) - dibelah 2
- 1/2 batang lobak merah - potong bulat nipis
- 10 ulas tomato ceri/1 biji tomato biasa yg dibelah
- sedikit air
- garam dan gula secukup rasa
- 3 - 4 sudu besar minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan bahan2 sos kesemuanya dan kacau sebati sekejap. Tambah sedikit air jika perlu.
- Masukkan sotong, lobak merah dan putik jagung. Kacau sebentar.
- Masukkan garam, gula dan lada benggala kesemuanya dan seimbangkan rasa. Masak hingga agak pekat.
- Akhir sekali masukkan tomato dan bancuhan tepung jagung. Kacau sekejap dan tutup api.
- Hidangkan dengan nasi putih.
salam ummi...adoiii xtahan tengok sotong k.ummi yg comel2 ni..geram & terliur je nampak...
ReplyDeleteSalam Ummi,
ReplyDeleteI ada tegok u kat Facebook but u tak perasan kot.....I am fine and thank u for asking
adoii! adoii! K'Ummi pon pamer sotong mggoda gakk!.. klu mcm ni la ayu nyer hasil masakan sotong kat maner2 restoran.. mau rege nyerr jadi 25 hengget sepinggan he3..
ReplyDeletesalam ummi..selamat berbuka..jalan.jalan lepas masak ni:)
ReplyDeletesalam kak Ummi..
ReplyDeletewalah.. sotong asam manis tu mengoda sangat...
mau dong 1 pinggan tu buat berbuka yaaa...
rajinlah sangat ummi ni....makcik dah salin irish kukie tu...tengoklah nanti rajin ke tidak.
ReplyDeleteSian kat sotong tou kena kelar2..apa2 pun sedap dan mengancam gamak nya
ReplyDeleteslm kak ummi....penat2 akak pun,sempat lagi sotong tu bercorak..cantik design dia..
ReplyDeleteYusparisa -
ReplyDeleteHehe..thanks sudi masuk dpur akak yea..mmg sedap sotong masak camtu..anak akak mkan bnyak..abahnya pun..hahah
Zaitgha -
Wkmsalam..oo Ummi pun lama x hadap sgt FB tu la Zai, sori x perasan la agaknya tu..saja pun tinjau2 dapur Zai jgk..heheh
Ahoeya -
Hahha..mmg xda kat restoran sotong cantik camni org buat..ada sejam lebih org tuggu lauk x smpai2 nnt sebb Cook nak melorek sotong lak..hahaha
CikManggis -
Wkmslm CM..waaah dah masak cuci2 mata lgik...heheh
DeeTha -
Wkmsalam - hahah, usah mintak Dee, sudah licin..hehee..kamu bikin sendiri la, senang ajaa..
MakcikKantin -
Kerajinan pun terbatas oleh waktu la MakcikKantin..hahahaa..masak yg sempoi2 jek..kukis kena buat hari cuti2 laaa..
Yan -
Hahaha...x kelar pun sotong tu mmg dah mati pun...x kan hidup dah...wahahahaha
IdaDapur -
Wkmsalam..emmm masak sejenis dua sempat la Ida...senang je pun nak kelar sotong tuh..x lama mana lah! ^__^