Ni lauk makan dengan Nasi Tomato Ayam kelmarin....sori la eh lambat sikit....Resepi macam yang biasa-biasa akak masak aje....ada banyak versi dah ayam masak merah ni kan...So yang pun akak wat style akak je lerrr....
AYAM MERAH TOMATO (My Style)
Bahan (anggaran):-
- 6 ketul ayam - dipotong sederhana besar
- 2 sudu besar cili kisar
- 8 biji bawang merah - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 2 cm halia - dikisar
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum cengkih
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 sudu besar puri tomato
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- garam secukup rasa
- 3 sudu besar madu
- sedikit air
- 1 labu bawang besar - dipotong bulat
- sedikit minyak untuk menumis.
- Ayam dibersihkan, digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan rempah ratus (kayu manis, cenkih dan lawang) sebentar.
- Masukkan bahan kisar dan tumis hingga cili naik minyak.
- Masukkan sos-sos dan tomato puri. Kacau rata. Masukkan sedikit air dan biarkan kuah agak pekat.
- Masukkan madu dan garam secukup rasa. Kacau.
- Masukkan ayam dan kacau balik hingga ayam bersalut rata dengan bahan tumisan tadi.
- Masukkan bawang besar yang dipotong bulat. (kalau nak berkuah sikit, lebihkan lg air)
- Kacau balik hingga bawang agak layu dan tutup api.
- Hidangkan dengan nasi tomato dan acar timun.
Hi KakUmmi, hru doing??? How's puasa getting on??? Selamat Berpuasa ya kak! Missed all ur food lor! ;)
ReplyDeleteWOW, chicken my fav!!! Looks terribly yummy...I'm drooling! :D
salam kak ummi...
ReplyDeletemeriah nyer tengok ayam tu...