Ok ni akak letakkan resepi Oreo Cheesecake yang akak buat semasa kunjungan Chef Hanieliza weekend baru ni....sebenarnya kek ni dah teruk gak kena bedah siasat dek akak aritu, so ni la akak potong elok sikit kasi clear gambar tu ek....Sangatlah sedapnyaaaaa....heheee...akak buat, akak puji sendiri..ya la sebab akak makan gak...uwaaaa, lemak keju dah masuk dlm badan...tp mmg best nih! Resepi hampir sama dengan akak pernah buat dulu. Yang ni resepi akak angkut dari dapur Kak Wan yang asalnya buat Mini Oreo Cheesecake...Meh tengok resepi asalnya dan akak adjust yg dalam column tu ok...Kak Wan, tumpang C n P yea...terima kasih banyak2 sebab kongsi...sgt sedap!
OREO CHEESECAKE - RESEPI II
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)
Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
OREO CHEESECAKE - RESEPI II
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)
Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
- 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*akak guna 300 gm)
- 50gm mentega cair (*akak guna 75 gm)
- 750 gm keju krim (*akak guna 500 gm Philladelphia Cheese)
- 130 gm gula kaster (*akak letak 110 gm je)
- 1/2 tbsp esen vanila
- 3 biji telur (*akak letak 2 biji telor je)
- 200ml whipping krim (*akak letak 150 ml)
- 1 tbsp. lemon juice
- 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*akak letak 20 keping)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.
Cara-cara:-
- Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
- Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
- Masukkan biskut oreo, gaul rata.
- Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
- Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
- Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
- Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka. (*anak dara akak rajin nak drizzle atas ciskek tuh..hehe, suka2 dia jek)
salam kak ummi...apa kata chef hanieliza?.heee...kalau sedap leen pun nak try...dah ler hantu ciskek ni...ekekeek
ReplyDeletearghh.. tensen2.. sy suke kek ni.,., akak,,, buatkan la utk sy 1.. hik3
ReplyDeleteakak nie buat org terliur jer.. harus cuba ni..ciskek oh ciskek
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteyour blog is very informative,and ive been following it for a while now.i would like to try this recipe ,but i do not understand,number 4-ambil satu cawan penuh krim keju dan tuangkan ke atas dasr biskut tadi?could you clarify further.
yas
Aiman tak kesahhh...tak jelesss punggg!...
ReplyDeleteLeen -
ReplyDeleteWkmsalam..heeehee..dia kata sedap n tanya sikit sebanyak akak apa bahannya n dia x penah lg guna base oreo biscuits..nnt dia nk try gak..hehe
Amri -
Hehe.jgn tension, print resepi ni bg kat mak mintak buatkan or ada isteri bg dia try..hehee
Jamie -
Ngeeee..mmg letak sini nk suh org terliur then buat...kan, kan..
Yasmin -
Thanks for being my followers..Owh actually, that step no.4 meaning that you just pour the whole batter..I'm sorry coz I just C n P the recipe from Kak Wan's blog. She made this as Mini Oreo Cheesecake and that 1 cup is for mini size...Sorry for the inconvenience!
Mat Gebu -
Huk aloooo...ececeee, konon2 la kan..kira 1 - 1 la kan, pulang paku buah keras choc cake ko MMS akak aritu..wakakaaa
salam kak ummi...nak buat drizzle tu..camne ekkk?boleh syer resepi x?
ReplyDeletekak ummi...
ReplyDeletetiba2...meleleh air liur..
huhuhuhu!!!
Eiramalik -
ReplyDeletewkmsalam...owh..tuk drizzle tu akak saja2 je letak cooking choc bar 150gm gitu, 2 sb. fresh milk, masak dlm bekas kaca tahan panas atas api perlahan/double boiled, kacau biar likat dan letak 1 sb. butter, kacau2 lg biar berkilat dan pekat. Sejukkan dan boleh paipkan atas ciskek tu..
Azian -
Hahaa..xpa ada cheese boleh putar buat k..
akak..nak tanya...bakar secara water bath tu camne ek??
ReplyDeletesalam kak... tks for sharing.... da cuba buat untk bdea anak last sat... alhamdulillah semua suka... ada yg request suruh uat lagi....memang yummylicious
ReplyDeleteCredit kt resepi ni..mmg sedap...
ReplyDeletekak ummi..mintak share resepi ni kt blog saya yer..terima kasih.
Assalamualaikum.. mcm mane nk cari whipping cream dgn cheese cream ye.. tempat2 macam mane baru ada ye.? terima kasih..
ReplyDeletesalam..akak saye minta izin nk ikut resepi akak yer.....saye ngah blajr memasak...saye ambik resepi cheesecakeoreo ngan roti jala...
ReplyDeleteharap akak izinkan
water bath tu cner?
ReplyDeleteHi kak ummi :)
ReplyDeleteWhipped cream n lemon tu ganti dgn sour cream boleh ke?rasenye lg sdp ke tak?
Lagi 1, kak ummi ade tak petua ape2 ke sebab selalu amek resepi kek, bile buat selalu tak jadi .hehee ^^
Anony -
ReplyDeleteBoleh jugak laaa....tp lg lemak rasa whipped cream laa...waaaaaaaa, kek mana yg x menjadi tu...petua apa eh..akak punya kek tu pun mostly try orang punya resepi..alhamdulillah menjadi...petua apa nk kasi eh..ha, telor biarlah telor baru...pukul gula + butter tu biar kembang betul2..bakar lak kena adjust suhu ikut oven masing2 laa..oven sume org x sama...susah sikit la nk citer part tuh..lain2..ntah laa..ikut resepi dgn betul laaa..kan..kan..hehe
Thanks kak ummi :)
ReplyDeleteMalam ni nak try buat ! Hehee .
Last nk tanye , oven pakai api bawah jeh kan , then letak air kt lapik bwh tu kan ?
salam kak..nk tnyer akak ade resepi utk wt oreo truffle and bluberry cheese tart yg sng dibuat n sdp x..:)
ReplyDeleteKak, tima kasih banyak2 sebab kongsi kan resipi ni. Saya dah try dan hasilnya amat mengujakan. Ramai kawan2 saya mintak resipi ni...saya bagi link akaknye blog kat derang ye.tima kasih sekali lagi...
ReplyDeletebestnye...yum2
ReplyDeleteWah..kak...sedapnya tgk cheese kek nih, nak buatlah...kak,mintak izin copy resipi ni n resipi lain2 yer...maklum arr skrg tak keje...memasak jerlah kejenya...nak bagi pandai tangan nih...
ReplyDeletekak,water bath cemane ek?
ReplyDeleteAssalamualaikum k.ummi...
ReplyDeleteminta halal yer sy amik resepi Oreo Cheesecake..alhamdulilah menjadi and anak2 pun suke. tq yer..
salam, minta kebenaran nak mencuba dan menyimpan resepi2 akak sebagai reference ye ... semoga dirahmati Allah atas kemurahan berkongsi resepi2 yg BEST GILER nih .... :)
ReplyDeleteyang ni pun... nampak sedap.. *drool*
ReplyDeleteSalam kak..nmpak sgt menarik ni..mohon follow resepi ni yer kak..tQ :)
ReplyDelete"Dasar Kek : ................................................................................ masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan."
ReplyDeletemaksudnye ni, waktu in bakar bikut oreo tu saje ke atau ape? bila dah cukup 15 minit,angkat and tepikan?maksudnye bakar cheese tu separately dgn base nye tu ke?
water bath?pernah try ikut cara water bath ni,tap air mendidih-didih bila letak dalam oven..tak tau nak buat mcm mane dah.
ReplyDeleteAnony I -
ReplyDeleteUntuk Dasar (Base) Ciskek : Aah lepas tekan-tekankan oreo yang dikisar tu (utk jadikan base ciskek), bakar sekejap, keluarkan dari oven dan ketepikan/biarkan sebentar sementara kita menyediakan bahan cheesecake tu yaa... Lepas tu, baru tuangkan aje adunan cheesecake tu ke dlm loyang tadi dan bakar ikut arahan/suhu bergantung kpd oven masing2 la yea...
Anony II -
ReplyDeleteWater Bath (Steam Bath) : Caranya adalah meletakkan air dalam loyang yg lebih besar dari loyang adunan ciskek ya. Balutkan luar loyang adunan dengan foil atau letakkan alas (*akak letak 4 bekas/acuan kecil2) dalam air biar sama paras dgn acuan kecil2 tu...kemudian letakkan loyang atas bekas alas tu, barulah dibakar. Kalau air mendidih2 tu, biarkan aje, asal jgn kering sudah la yea...selamat mencuba...
Tingin nak buat.. Waa....
ReplyDeletesalam kak umie,
ReplyDeletenk tnye klu sye gune tatura cream cheese je boleh x? philladelphia cream cheese da x de stock da..huhu..
Assalam kak umie,
ReplyDeleteSaya da try resepi kak umi, mmg sedap sgt smpai sedara saya sume kate macam kek secret recipe..hehe.. tp saya xbakar mcm water bath tu, just bakar bese je.. nway, tq so much for sharing this recipe..
kak bole tnjukan gambar cara untuk buat water bath.. saya kurang phamla dengan penerangan kak...
ReplyDeleteWow, that looks amazing! Thanks for sharing this, I would love to try it out! You have a great blog and many followers. I'm also living in Kuantan with my Malaysian wife and two children.
ReplyDeleteDuncan In Kuantan
sy dah try.. tq kak ummi :)
ReplyDeletehttp://amirmust.blogspot.com/2013/01/my-first-attempt-of-making-cheesecake.html
Salam kak ummi, saya nak ucapkan jutaan terima kasih atas resipi ni. It is really a hit. Ramai yang ulang2 minta saya bake untuk diorang. Memang saya dah tak pakai dah resipi oreo cheesecake yang lain. Minta halalkan ye kak. Sayang akak. Mmmmmuah.
ReplyDeleteamy (zaitieshoppe.blogspot.com)
ReplyDeleteAs slm,
Kak Ummi sy blom pernah cuba oreo cheese kek ni tp sy dh cuba rendang ayam resepi chef hanieliza yg akak post di blog alhamdulillah ramai kata sedap..sy dh pun letak blog akak dlm senarai bloger friend sy agar ramai dpt berkongsi. Tq so much akak atas sharing di blog ni..
sedapnyerrr nampak senang tapi xtau la tak biasa buat menjadi ke tidak huhu
ReplyDeleteplease visit my blog http://kedaiciknab.blogspot.com/
tq
Slm..k ummi.whip cream tu non dairy ke uht?.mekasih..
ReplyDeleteTiap2 kali nak buat oreo cheesecake, saya akan rujuk resepi dari sini. Mmg tak mengecewakan. Sedap!
ReplyDelete