Untuk makluman ni adalah lebihan pastry tart yang akak buat haritu...x cukup acuan tart yang comel2 tu, akak guna lak acuan yang bosaauuu sikit, dapatlah 6 biji, tp kalau pekena sebiji ni kenyang belahaakk uuu, tu pun kena pegang pastry ni molek2, rapuh ni tau....cuma yang ni akak letak inti kastad yang akak cilok dari dapur MamaFaMi dan Mama ambil dari Rinnchan. Filling ni kekuningan la kalau guna tepung kastad, kalau nak putih sikit guna tepung jagung je ok...Thanks Ma...jangan mintak eh, dah habis kelmarin dah..hehee
Untuk resepi pastry sila click Sini
INTI KASTAD
Sumber : Rinn
Bahan-bahan :
- 2 sudu besar tepung gandum
- 2 sudu besar tepung kastad atau tepung jagung (mama gunakan tepung jagung)
- 8 sudu besar gula
- 2 cawan (500ml) susu segar
- 2 biji telur
- 2 sudu besar mentega
Kaedah penyediaan :
- Campurkan tepung gandum, tepung castard/tepung jagung dan gula ke dalam periuk. Campurkan 2 sudu besar susu dan kacau rata.
- Masukkan telur dan kacau rata.
- Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan.
- Masak di atas api perlahan dan kacau selalu agar bancuhan tidak berketul.
- Bila bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.
Ceh, lom sempat mintak dia dah awal awal cakap dah habis! Sabau je la...
ReplyDeleteMa, tu sebb pesan, tu tart shell hari tu. tp acuan besauu sikit..dpt sikit jek..Ma tu, hari2 wat tart, xyah mintak laaa...hehee
ReplyDeleteummi..setakat ni takde lagi tarikh tutup ... terima kasih kerana sudi mewar warkan ...
ReplyDeleteHi... May i ask, when do i add in the butter? Cause in your method, you didn;t even mention about the butter. & the egg is a whole egg right?
ReplyDelete