Friday, March 5, 2010

Udang Bercili

Sekadar menghabiskan udang yang tak banyak mana dah tu....akak memang xleh soruu yang pedas2 lagi laa...ni untuk Aiman n hb...lauk semalam jugak...Resepi cilok dari Trymasak tapi dah akak adjust sebab xnak pedas sangat. So akak C n P je le yaaa...

UDANG BERCILI

Bahan:-
  • 200 gm udang
  • 4 sudu besar cili boh (*akak letak 2 sb cili kering kisar)
  • 2 sudu besar sos cili thai Lingham's (*ni akak tambah)
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 1 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1/2 biji bawang besar dipotong bulat
  • Air asam jawa secukup rasa
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara:

  1. Perap udang dengan kunyit dan garam dan goreng udang hingga masak. Angkat dan asingkan.
  2. Menggunakan minyak sama, tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk hingga wangi.
  3. Masukkan cili boh dan sos cili. Goreng hingga pecah minyak.
  4. Masukkan bawang besar dan air asam jawa. Kacau sebati dan biar cili kering sedikit.
  5. Masukkan udang. Kacau sebati sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment