Ni lah lauk akak semalam...huhuuu...kena banyak2 makan halia, bawang putih segala laa...yang pedas2 xleh...kalau letak cili pun, cipuuuut jek...maklum perut belum selamat lg nak hentam yang pedas2, sejuk2 gitu....ni pun resepi asal letak cendawan tp akak x letak la, takut gak kang angin perut ku....tukar je carrot..Resepi dari Nana Xjb kat MyR tu.. Doktor suh rehat, tp akak nak makan xda pilihan, kena la masak yang senang2 camni...Huk alaah, macam lauk orang dalam pantang bersalin la pulak...hehe
IKAN STIM HALIA DENGAN BAWANG PUTIH
Bahan-bahan ( 4 org mkn ):-
- 1 ekor Ikan Siakap (*akak guna ikan tenggiri jek dan buat half dr bahan asal ni)
- 3 ulas bawang putih - cincang halus
- 1 inci halia - dihris halus
- 3 biji cili padi - hiris (boleh tambah/ kurangkan)
- 8 batang cendawan (*akak tukar carrot)
- 1 biji tomato - belah 6
- 2 batang serai - diketuk
- 1 helai daun limau purut - hiris halus
- 3 sudu besar sos ikan
- 2 sudu besar Worcestershire sauce (brand lea & perrin/Maggi)
- 3 biji limau kasturi - ambil airnya sahaja
Cara-cara:-
- Masukkan kesemua bahan kedalam pinggan besar/ bekas tahan panas.
- Kukus selama 15 minit / sehingga masak.
Hidang panas.. sedia untuk dimakan... Selamat Mencuba!
say tgh menggodek resepi berkaitan ikan. ada stok ikan siakap 2 edkor. jumpa lak resepi ikan stim ni kat umah kak ummi...leh buat lepas ni... yummy nampaknya!
ReplyDeletek.ummi sayanggg.... kita suka ikan stim2 ni kak. tapi kat umah semua nya jakun x suka makan hehehe.
ReplyDeletekak sakit gastrik ni memang kena pantang makan dulu. macam ct kena seminggu sakit dia sampai CM x leh nak tido asik jaga ct jerrr.
makan ikut time tau. jgn makan yg pedas2. ct baik MIL suh buat teh susu campur telur ayam kampung. buat 3 ari alhamdulillah baik.
ciannyer org dlm pantang... dah banyak halia yg di ngap tu, banyak tak angin keluar? hhihi
ReplyDeletekak ummi sye ambik resipi akak..mes annak2 suke cos it's simple, easy n of cos yummy..tq
ReplyDelete