To those chicken lovers, this is another nice recipe to try out....budak-budak mesti suka...mak n abah budak pun sama...hehee....Resepi akak import khas dari Jepun sana...Masa proses merebus tu kan, wangi sungguh aromanyaa...Thanks to Elsye for sharing this recipe..So akak kongsikan resepi di sini yaaa...Izin C n P ya Elsye..Sebenarnya dari semalam dah nk letak entry, tapi line down terus malam tadi...hampeehh!! Ok, harap you all bole faham bahasa tanah seberang ni yaa...xpa, sikit2 akak translate...hehe
AYAM GORENG KREMES
Bahan:-
- 10 potong ayam
- 1 liter air/air kelapa untuk merebus (*akak guna air JBA jek..hehe)
- 1 ruas lengkuas
- 2 batang sereh (serai)
- 2 lembar daun salam
- 2 lembar daun jeruk
- 8 siung bawang merah
- 6 siuang bawang putih
- 4 butir kemiri (buah keras)
- 1 sdm ketumbar
- 1/2 sdt jintan manis
- 1/2 sdt kunyit serbuk
- 1 ruas jahe (halia)
- Garam
- Gula
Adunan Kremesan :
- 200 ml air rebusan ayam
- 100 ml air
- 50 gr tepung beras
- 15 gr tepung tapioka (tepung ubi)
- 1 butir telur
- Rebus ayam dengan mencampurkan bumbu halus.
- Masukan lengkuas, daun salam, daun jeruk, dan sereh.
- Rebus sampai ayam menjadi empuk dan bumbu meresap.
- Setelah matang, angkat ayam dari rebusan kemudian goreng sampai kekungingan.
- Campurkan bahan kremesan dalam satu wadah aduk sampai rata dan encer (sebati dan adunan mesti agak cair untuk dapatkan kremes yg rangup), jika kurang encer bisa ditambahkan air lagi.
- Goreng kremesan ayam dengan api yang agak besar dan minyak cukup, jika sudah kecoklatan angkat.
- Tata ayam goreng di pinggan, dan taburi kremesannya.8. Siap di hidangkan.
Salam k.ummi,
ReplyDeletelama e-na x singgah sini, rinduuuu akak! mesti byk menu2 best yg e-na tertinggal...ayam goreng kremes tu nampak sedap!!