Ni menu berbuka 2 3 hari lepas gak dah ni..hehee...sori lah baru letak..ntah apa la bz melanda, x tau laaa...Layan je yaaa..maleh nk celoteh banyak2 dah...Resepi dari Nor Secubit Garam tu ha...sedap sungguh, merbeles!! Nor, ummi nak kopipes je ya...Thanks ya Nor!
Bahan:-
- 500gm daging batang pinang
- 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
- 1 biji lada benggala hijau (*ummi letak 1/2 capsicum hijau, 1/2 capsicum merah)
- 1 biji lada merah
- 3 sb kicap manis
- 2 sb sos tiram
- 1 cawan air
- 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
- 1/2 sudu garam halus
- 1/2 sb gula
- minyak utk menggoreng
Cara-Cara:-
- Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
- Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada.
- Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj.
- Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah.
- Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. (Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram )
- Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air.
- Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih.
Assalam..kalau saya guna kicap masin xblh kew? sbb rumah saya mmg x makan kicap manis...
ReplyDelete