Sunday, September 13, 2009

Asam Pedas Tumis Kepala Ikan

Ni sekadar nak menghabiskan kepala ikan jemuduk yang duk kesepian dalam fridge haritu...Menu berbuka 2 3 hari lepas ni..macam bese lah bz..xdan nak posting awal2...cuci mata la ya...Memang berselera betul, kena je dengan tekak akak...
Bahan:-
  • 1 keping kepala ikan jemuduk (atau apa2 kepala ikan besar)
  • 3 biji cili merah - dikisar
  • 1 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 1 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 cm lengkuas - dikisar
  • 2 cm kunyit hidup - dikisar
  • 2 biji buah keras - kisar
  • 1 kiub pati ikan bilis - dikisar
  • 1/4 bahagian nenas (jgn terlalu ranum) - dipotong kecil
  • 1 -1 keping asam gelugor
  • garam dan gula secukup rasa
  • air secukupnya untuk kuah
  • sedikit minyak untuk tumis

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan2 kisar dan kacau sebentar hingga cili masak/naik minyak.
  2. Masukkan air dan asam gelugor. Biarkan kuah mendidih.
  3. Masukkan nenas, garam dan gula secukup rasa. Masak sebentar.
  4. Masukkan ikan dan biar mendidih hingga kuah surut sikit dan ikan masak.
  5. Seimbangkan rasa. Tutup api..

No comments:

Post a Comment