Thursday, July 23, 2009

Bun Pandan Berkaya

Sejak akhir2 ni macam malas betul nak menguli...hari tu gi KL survey BM, dah berkenan tp tengok yang display je tinggal, x jadi la pulak nak beli sebab tengok button BM tu macam dah fade jek, x macam baru pun...hold dulu la..Nampak gaya kena cari kat kedai letrik di area Kuantan la nampaknya kalau ada..Tapi dalam malas2 tu, bila tengok bun pandan kaya ni kat rumah Hana tu, cam teringin la pulak nak makan roti... so layaan jugak laa....memang gebuusss n lembut sesangat la...cuma ada adjust sikit la tepung, maybe bila uli dgn BM cap JARI ni..kena la tambah sikit tepung, xpun bercantum semua jari2 ku...wakakaa..tapi akak guna pandan paste import dari Indon yg akak beli kat Bake Mate tu, apasaii hijo sangat eh...
Walaupun terlebih garing sikit atasnya, hubby cakap best. lembut sgt.., akak buat satu loyang, separuh bawak kat adik2 di ofis..semua kata best..hehe...Resepi asal dari Mat Gebu, pernah jugak buat yang terdahulu, tapi yang ni lagi bessshhhhh...pueh hati..hehe..So akak C & P dari dapur Hana je la ya...halal ya CMG n Hana..
Dah la tergaring sikit, pastu pandan paste dari Indon ni macam terlebih hijo jek, sukatan sama je..e e leeii..tp rasa maintain..
Bahan-bahan:-
  • 350 g tepung roti (high protein flour) (*akak tambah sikit lg dlm. 15gm)
  • 200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
  • 50 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 3 camca teh instant yeast
  • 1 camca teh bread improver
  • 20 g serbuk santan
  • 1 camca besar susu tepung
  • 1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
  • 30 g mentega
  • 1 camca teh pandan paste

Bahan hias:

  • Kelapa kering secukupnya - Akak pun tabur bijan
  • Seri kaya secukupnya
Cara-cara:-

UNTUK DOH :

Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut). Tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam.

KAEDAH LAIN :

Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...

LANGKAH SETERUSNYA:-

  1. Tumbuk2 doh untuk membuang udara.
  2. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar.
  3. Bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  4. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya. (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...

5 comments:

  1. salam umi...terliur tgk bun tu...saya ada gak BM bli few yrs back..tp rasenya 3x jer guna...1st time jadik sbb baru jer lg blajr..2nd time lembik smpai tk leh nk bentuk...kene sudu2 jer dlm loyang..3rd time tu mcm keras jer..pas tu terus jd tugu kt rumah...(sebenornya penyakit M yg tk sembuh2)..nmpk gaya nk kene invite ummi ngajar wat roti nih...he..he...
    btw...dh survey dh ke kedai pinggan antik kt jln. beserah?

    ReplyDelete
  2. bestnya..nak buat tak reti..beli aje laaa!!!

    ReplyDelete
  3. Salam..
    alahai..terliur la tenguk roti Ummi..
    minta sikit roti hijau ceria tuuu...

    ReplyDelete
  4. Rossana -
    wkumsalam..ee ruginya dah beli BM x guna, ok lg x..jual 2nd hand je la kat Ummi..hehee..Lagi pun rugi x guna, nnt karat sendiri..haha..Ala, xyah ajar2 la..ikut resepi mst jadiknya..pasal barangan lama tu, belum ada masa nk merempit lg..Ada ke kedai tu kat Jln Beserah? :D

    Ain -
    Alahaiii try la Ain, ada oven je mst jadi, jnji leh bakar..uli je la mcm akak, dah byk dah buat roti, alhamdulillah..practice makes perfect kan..haha

    Hanieliza -
    Wkumsalam kak Liza cayangg...hehe..roti incredible hulk tu kalau kak Liza makan mesti lagi tangkas kat dapur..haha..dah licin pun kak Liza..lenkali Ummi wat eh..

    ReplyDelete
  5. he..he..nk jual syg plak..lg pun tu cik abe yg bli..nntla one fine day kiter buat amik recipe ummi...kite lg payah nk merempit ke c2...kalau ummi pg sound2 la kt cni ya....

    ReplyDelete