Ni baru nak update menu dinner Jumaat baru ni..Najwa ada balik ni, dia request la sayur sup camni..egg tofu tu mmg favourite dia...
Bahan:-
Bahan:-
- 3 keping tofu telor (tofu jepun) - potong 1 inci
- 1/2 paket (10 kuntum) cendawan hitam - belah 2
- sedikit brokoli
- 1 paket baby corn (putik jagung) - belah 2
- capsicum hijau & merah (akak xda stok, letak cili merah je)
- 1 labu bawang besar - (hiris)
- 3 ulas bawang putih - (cincang)
- 1 biji tomato - belah 4
- 1 kiub pati ayam
- Air secukupnya
- 1 sudu besar tepung jagung + bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar sos tiram
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
- Dalam kuali/non-stick pan, panaskan minyak (1/4 cawan) dan goreng dahulu egg tofu tadi hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan dalam 2 sudu besar. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili hingga layu dan kekuningan.
- Masukkan air untuk kuah secukupnya. Masukkan kiub pati ayam. Biar mendidih.
- Masukkan sos tiram dan kicap cair. Letakkan putik jagung dan biar lembut sebentar.
- Masukkan brokoli dan mushroom.
- Masukkan garam dan letak egg tofu tadi. Biarkan mereneh sebentar dengan api sederhana. Seimbangkan rasa.
- Masukkan bancuhan tepung jagung tadi. Kacau dan tutup api dan hidang panas-panas.
saya suka sayur yg ada cendawan hitam. sedap!
ReplyDelete