Dulu-dulu penah wat jugak jemput roti sempoi gini, tp letak udang, cili merah, taugeh segala..Kali ni ceduk dari Zurynee@Resepi.net. Kalau ada roti yang x larat nak dihabiskan tu..meh wat jemput ni...sedapnyaaaa...!
Bahan:-
- 7 - 8 keping roti dicarik-carik kecil.
- 4 sudu besar tepung jagung
- 2/3 cawan air
- 2 biji telor
- garam secukup rasa
- sedikit lada sulah
- 1 labu bawang besar - didadu
- sedikit daun kucai - kerat 1 inci
- 1 tangkai cili merah - racik halus (*ni Ummi tambah)
- minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:-
- Roti yang telah dicarik tersebut direndam dalam air seketika dan biar ia menyerap air. Pastikan kesemua roti dibasahi air.
- Masukkan telor dan kacau adunan dengan garfu.
- Masukkan tepung jagung, garam dan lada sulah. Gaul sebati seperti adunan jemput. (jika adunan terlalu kering, tambahkan sedikit lagi air pada satu-satu masa dan sebaliknya jika adunan terlalu berair, tambahkan tepung jagung sedikit2 lagi).
- Masukkan daun kucai dan bawang yang didadu. Adun rata.
- Goreng di dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.
- Hidangkan bersama sos cili.
mesti best ni
ReplyDeletenampak sedap...tapi kat rumah saya memang laku roti...selalu licin je hihihi
ReplyDeleteSalam.. Hi kak Ummi.. Lama tak jenguk blog akak.. Erm just nk tanya..nape Nur tak leh access ke Chat box akak ek.. Sebab tu tinggal jejak kat sini..
ReplyDeleteK kak.. moga akak sihat & ceria selalu..