Sekarang ni banyak kenduri kahwin kan, now kalau nak wat kenduri x payah tunggu cuti sekolah dahpun kan..rasa nak buat je n semuanya ok, jalaaannnn...hehe...Ni kes x puas makan lauk kenduri lah sebab bila kenduri family sendiri ni kena kerja duk layan tetamu je..So balik rumah masak sendiri la lauk ala-ala kenduri gitu...hehe..Ni resepi dari mrs.shieza@MYR tu..sedap jugak! Memang sedap, tp x buat nasi minyak pun..maleehhh...Ummi masak half je dari resepi asal ni.
Bahan:
- 1 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng separuh masak dan ketepikan)
- 2 atau 3 senduk cili kisar yang telah dicampur dengan bawang merah dan bawang putih.
- 1/2 botol sos tomato Aminah Hasan (Ummi guna Life je)
Bahan untuk tumis:-
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
- 1 inci halia (diketuk)
- 2 batang serai (diketuk)
- 1 kulit kayu manis
- 1 sudu kecil buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- sedikit gula dan garam
- 1 cawan air (untuk kuah)
- 1 labu bawang besar (dihiris bulat)
- buah tomato/nenas (ikut suka)
- sedikit daun bawang untuk hiasan
- sedikit minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
- Panaskan kuali dengan lebihan minyak menggoreng ayam tadi, tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
- Bila dah wangi, masukkan cili mesin tadi dan kacau. Masukkan serai, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Kacau dan biarkan cili naik minyak dan garing.
- Masukkan air dan kacau. Kalau suka kuah lebih oleh ditambah lagi air. Kacau sebentar.
- Masukkan sos tomato tadi dan kacau hingga pekat.
- Masukakn gula dan garam secukup rasa.
- Bila dah pekat masukkan bawang besar yang dihiris dan ayam goreng tadi.
- Masukkan tomato atau nenas (ikut suka). Kacau hingga ayam sebati dengan kuah.
- Biarkan sedikit pekat dan bolehlah dihidang dan ditabur dengan daun bawang di atasnya.
sedupnya recipe ni tentu best!
ReplyDeletekat umah ni..kalau masak merah sume suka..nak2 ank dara ct tu emm x pernah tolak,tukang abiskan adaler hehehe
ReplyDelete