Monday, August 18, 2008

Ayam Percik

Ni pun resepi kak Hanieliza yang diambil dari majalah Saji. Mak dan abah datang Ummi datang semalam pun sempat la merasa jugak. Simple dan tentunya sedap..yang x sedap Ummi x buatnya..heheheh :D
Bahan:-
1 kg. ayam (potong 4 keping) (*ummi potong 8)
3 cawan santan pekat
125 ml air asam jawa
1 sudu kecil gula
1 sudu besar halba
sedikit tepung ubi kayu - untuk basuh ayam
garam
Bahan Kisar:-
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 cm halia
5 batang serai
Cara Memasak:-
Bersihkan ayam dengan melumurkan dengan sedikit garam dan tepung ubi kayu untuk menghilangkan bau hanyir (*ummi guna tepung gandum je). Kisarkan kesemua bahan kisar halus dan tuangkan ke dalam kuali. Masukkan ayam, santan, halba dan asam jawa. Gaulkan sebati dan masak seketika. Pastikan rempah sebati dengan ayam. Angkat ayam, panggang dalam ketuhar pada suhu 200 deg. celcius sehingga ayam masak.

3 comments:

  1. nk anto laporan nih cikgu! hehehe... awat la kita wat tak mcm akak jdnyer yer?? camne akak nyer leh jd kaler brown yer? pas tuh kan...bhn kisar tuh sebenonyer apa kak? adehhh...adik mu ini pepandai jek mereka2 ngan apa2 jek ntah! hahahaha.. tp tkpe la...yg penting sodappppp! tQ k.ummi!

    ReplyDelete
  2. Hana, sori sgt2, akak terlupa taip bahan untuk kisar tuh..ni baru perasan! Baru je letak semula..sori sgt2!! Ni lah padahnya kalu duk update malam2, mata duk ngantuk letih, siang2 keje x sempat nk jenguk...sori byk2 Hana..sian dia..nnt try semula ek..!

    ReplyDelete
  3. patut la kaler ayam tuh lain...ada cili kering rupenyer....hehehe...xpe k.ummi ,ina biasa dh try n error resepi2 nih! klu dh error pon kene bedal jugak! hehehe...

    ReplyDelete