Hah ni satu lagi simple dish, also sticky one..! Resepi dari sky@MR. Resepi asal x kukus pun tofu tu, terus makan sejuk2, tapi ummi kukus sekejap tofu sebab nk makan panas2 pulak..
Bahan:-
1 kotak tofu lembut
3 sudu besar lobak asin, potong dadu dan rendam dalam air, toskan.
2 sudu besar daging/ayam yang telah dicincang
1 sudu besar lobak merah yang telah dicincang
1 sudu besar kacang hijau (optional) - ummi x isi
1 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil tepung jagung* ] bancuh
1/4 cawan air* ] bersama
sedikit serbuk lada hitam
Cara-cara:-
Panaskan minyak dalam non-stick pan dengan api perlahan, goreng bawang putih dan lobak asin selama 2 - 3 minit. Masukkan ayam, lobak merah dan kacang hijau, goreng sebentar sehingga ayam masak. Masukkan kicap, lada hitam dan bancuhan tepung jagung. Apabila air mendidih, tutup api. (*tak perlu garam dah sebab kicap dan lobak asin dah cukup sebagai perasa). Letakkan tofu dalam pinggan dan tuangkan ayam dan lobak asin tadi ke atasnya. Siap untuk hidangan.
Bahan:-
1 kotak tofu lembut
3 sudu besar lobak asin, potong dadu dan rendam dalam air, toskan.
2 sudu besar daging/ayam yang telah dicincang
1 sudu besar lobak merah yang telah dicincang
1 sudu besar kacang hijau (optional) - ummi x isi
1 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil tepung jagung* ] bancuh
1/4 cawan air* ] bersama
sedikit serbuk lada hitam
Cara-cara:-
Panaskan minyak dalam non-stick pan dengan api perlahan, goreng bawang putih dan lobak asin selama 2 - 3 minit. Masukkan ayam, lobak merah dan kacang hijau, goreng sebentar sehingga ayam masak. Masukkan kicap, lada hitam dan bancuhan tepung jagung. Apabila air mendidih, tutup api. (*tak perlu garam dah sebab kicap dan lobak asin dah cukup sebagai perasa). Letakkan tofu dalam pinggan dan tuangkan ayam dan lobak asin tadi ke atasnya. Siap untuk hidangan.
ummi tofu ni memang feveret famili kakmOn.. bak kata nigella, simplicity.. delciousness.. r perfect combination to create superb food
ReplyDeletebtw nak tanya, ummi ni keja hape?? kakmOn keja pintal computer cable hikhikhik.. takkan ko jd tukang angkat tipon :p
ampon.. akk tanya betol2 tau
Yeap kakmOn cayaangg...mmg marvelous!!
ReplyDeleteSincerely telling, now ummi keje Personal Assistant (*betul le tu..duk agkt tepon jek)to General Manager of Lembaga Pembangunan Tioman, Pahang, tp ofis di Kuantan, xduk pulau le kakmOn..nk gi Tioman ummi leh dptkan special rate tuk resort kat sana...(*pssttt...tuk kakmOn je tau).
That's y, last year kitaorg g Labuan n daytrip to Brunei tuuu..Tgk pembgn Labuan..sbb Tioman baru 9 yrs ditubuhkan.(*serik naik feri fr Labuan to Brunei tu kakmOn, org dlm feri tgk semacam jek..hehe..takut pun ada..)
Tapi best shopping n lawat Brunei, org dia baik2..tengok kete2 kat jalan uihhh sume mewah2..hehe..(*nk jek kakmOn ni..eeh xda lah, betuii..nnt kakmOn bawak ummi naik jaguar yg berlambak kat jalan tu ek..)=D. Ok, kakmOn? x tipu punya..
ummi PA kussss syemangat *urut dada* sib bik tak tercekik. Keja kakmOn??? kan dah cakap pintal cable. Ko tak caya, sumpah wallah *angkat tangan* :D
ReplyDeletepssstt nak gak spcl rate tioman tu.. nanti lah bila dpt jerung ngeh ngeh ngeh.. sebenarnya kakmOn nak pergi tempt yg jauuuuuuuuuuh sgt. Nanti bila dah sampai hajat baru kita pi tioman ek.. nak gak tengok org pulow ;) tengkiew cayang 4 d n4masi, really appreciate it
p/s kalo pi bonai boley cari kakmOn, kalo nak bawak jaguar kakmOn tak punya. Jet ada lah hikhikhikhikhik :D
Hehe..kakmOn nk jauh sgt kat mana tu..(*letak telinga kat kakmOn), ckap le kat ummi sorang jeee...cakaplah, cakaplah... KakmOn, xpenah dgr dlm donia org keje pintal cable..ke pintal tali katmOn? hiks!!
ReplyDeleteLah kakmOn ada jet?? kussss semangat (*ummi pulak urut dada), ish ish kalah Sultan Brunei kakmOn ni...mst pgr rumah 14 karat pnya emas..hehe..