Tuesday, January 15, 2008

Sticky Caramel Chicken

Ni lauk sempoi je tuk dinner, saja nak perabihkan ayam...balik keje, masak pun nak yang cepat2 dan senang je...resepi dari MR ni asalnya guna chicken wing, tapi ummi tukar lah dengan segala isi ayam yang ada...sedap lah!

Bahan:-
1 ekor ayam - kerat 12/14
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk sekali dengan kulitnya (x perlu kupas)
1 sudu besar halia cincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan madu

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan halia. Kacau sekejap dan masukkan ayam..kacau dan goreng selama 5 minit. Masukkan kesemua sos dan madu, kacau sekejap. Tutup kuali. Kacau sekali sekala selama 15 - 20 minit atau sehingga semua ayam masak dan sticky (bersalut dengan sos) dan biarkan kulit ayam sedikit hangit.

Nota: Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada ayam, ia akan jadi seperti ayam BBQ.

No comments:

Post a Comment