Friday, March 20, 2009

Daging Masak Kerisik

Resepi asal dari Cranko21, tapi Ummi ceduk dari dapur Diana ni...Lauk tengahari semalam jugak ni..sedap betuii laaa..rasa ala-ala rendang tapi tidak menggunakan santan...Ummi masak half dari bahan asal ni..Thanks D.
Bahan A:-
  • 1 kg daging lembut - potong sebesar 2 inci, cuci dan toskan.

Bahan B:-

  • 15 tangkai cili hidup/cili kering (*ummi guna cili kering)
  • 3 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 inci halia
  • 2 biji buah keras

Bahan C:-

  • 2 inci lengkuas - ketuk
  • 1 cawan kerisik
  • 8 sudu besar kicap manis
  • 1/4 cawan air asam
  • daun salam (optional)
  • garam dan gula secukup rasa.
  • 1/2 sudu serbuk ketumbar (*ummi tambah ni utk half bahan)
  • 1/2 sudu serbuk cili kering (*ummi tambah - rasa nak kasi pedas sikit..)

Cara Memasak:-

  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali air asam, garam, gula dan kerisek) ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga daging empuk sedikit.
  2. Kemudian masukkan air asam dan kerisek. Gaul rata. Tambah sedikit air jika daging masih kurang empuk.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan masaklah hingga kuah agak pekat/kering. Tutup api dan hidangkan.

1 comment:

  1. emm..sedapnya k.ummi daging ni..tapi bole x tukar ngan ayam hehehe

    ReplyDelete