Friday, March 20, 2009

Blackpepper Prawn With Tofu

Semalam Ummi cuti sebenarnya, tapi pagi pergi ofis kejap ada keje last minute and urgent sikit nak kena setel...Balik tu terus je prepare tuk lunch..kebetulan ada anak saudara ramai kat rumah ni...puaslah Najiha duk melayan..hehe..Resepi asal dari Maklang kalau Ummi x silap..alaa lupa nak catit (*ampunnnn)..tapi Ummi tambah je tofu tu..
Bahan:-
  • 300 gm udang
  • 5 keping kecil tofu (yang sejukbeku)
  • 3 biji bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 1 tangkai cili merah - dihiris
  • 4 urat kacang panjang - hiris 2 inci menyerong
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 2 sb. sos tomato
  • 1 sb. sos tiram
  • 1 sb. kicap pekat
  • 1 sb. kicap cair

Cara Memasak:-

  1. Udang dibersihkan. Lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar dan angkat. Ketepikan.
  2. Goreng sebentar tofu hingga kekuningan. Angkat dan potong.
  3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
  4. Masukkan kicap pekat manis dan cair, sos tomato dan sos tiram. Tambah sedikit air jika terlalu pekat. Kacau rata.
  5. Masukkan udang dan tofu yang digoreng tadi.
  6. Akhir sekali masukkan bahan yang dihiris tadi, kacau seketika dan biar pekat.
  7. Tutup api.

No comments:

Post a Comment