Salam sejahtera...selamat petang...eh malam eks...ya laaa..selagi x tidur lgk, kira petang la kan...nak tido baru wish selamat malam...heheee.. Meh la sementara ada kesempatan ni nak share jek menu berabuk yang dah jadi habuk2 baja... Buat ni dah minggu sudah2 dah rasanya....masa anak2 dara ada kat rumah, diaorg tapau bawak pergi mengecat bilik diaorg di rumah baru sana dengan abahnya....adeeeii, macam nak pindah sangat dah jek eh.... Najwa duk sebut nak makan apple pie..tp maknya ni bz macam2 kat rumah ni...malas nak adun doh...so akak tepek je la paratha puff ni kat loyang...hahahhaa...senang kijeeee... asalkan intinya sedap kan...
Ni kalau ada tetamu datang tergempar, boleh la buat...sekejap jek....kalau dia komen x sedap, tapau kan dia bawak balik, mesti dia kata sedap....dia malu nak makan kat rumah kita tu sebenarnyaa....wakakakakaa...
Nak kena bagi resepi jugak ke...??? Senang sangat nih...ok, ok...akak tepek jek laaa...sbb senang, sesenang membuatnya...hahahhaaa...semudah 1, 2, 3, 4.....sampai 7...heheheNi kalau ada tetamu datang tergempar, boleh la buat...sekejap jek....kalau dia komen x sedap, tapau kan dia bawak balik, mesti dia kata sedap....dia malu nak makan kat rumah kita tu sebenarnyaa....wakakakakaa...
PARATHA APPLE PIE
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan (anggaran 2 biji pie):-
- 4 keping paratha puff jenama Kawan
- 2 biji epal hijau - dikupas dan didadu kecil
- 3 sudu besar gula perang
- secubit serbuk kayu manis
- 1 sudu besar tepung jagung *
- 3 sudu besar air * (bahan * dibancuh bersama)
- 1 biji kuning telor - untuk sapuan
- Campurkan epal, gula perang, dan serbuk kayu manis dalam caserol dan panaskan di atas api sederhana. Kacau hingga epal lembut dan airnya berkurangan.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata sebentar hingga nampak pekat. Tutup api dan sejukkan sebentar pada suhu bilik.
- Sementara itu, lembutkan sikit paratha puff yang dikeluarkan dari peti ais. Canai sikit dengan roller.
- Letakkan sekeping paratha ke dalam acuan/loyang pie, tekan2 sikit, potong lebihan bahagian tepi jika perlu, dan cucuk dasarnya dengan garfu.
- Letakkan inti epal dan tutup dengan sekeping lagi dan klim dan kemaskan bahagian tepinya. Cucuk2 sikit permukaannya dengan garfu. Buat hingga habis - 2 keping digunakan untuk setiap pie..
- Sapukan dengan kuning telor dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C (suhu terpulang pd oven masing-masing) selama lebih kurang 25 minit/hingga masak keperangan.
- Angkat dan sejukkan di atas redai.....siaaappp!!
As salam Kak Ummi..
ReplyDeleteWaaa respi lain dr yg lain...mmg mudah, nnti try laaa...
Eh, pemotong epal tu color pepel? Kita punya color merah..arfghhhhh kita tukar yokkkkkkkk ;p
assalam kak Ummi, wahh best ni kalau dpt buat minum ptng kat sini..suka epal ijoo..:)
ReplyDeleteSis Lin -
ReplyDeleteWkmsalam...hahaha, ko tau la kan, akak punya resepi senang2 jerk..mana ada yg complicated bagai nak "raaakkk" gitu...x main laah..hahahaha.. Owh ko nak yg pepel eh...ko pi cat je laa..nak tukar jauh sgt..hehe
Nieza -
Wkmsalam Nieza cayanggg...aah menu plg senang dan cepat..janji inti meletupss...gerenti licin...hehee
tolong pos ke dato keramat...nak raseeeeee..hukhuk...
ReplyDeleteAslmkm Ummi cayang. Baru tadi member2 kat opis dok sebut2 suh buat apple pie. Senang jer ni, good idea!
ReplyDeleteSalam kenal kak umi,nyum2 mmg sgt suka dgn Apple pie nih.
ReplyDeleteesok buat....
ReplyDeleteSalam K.ummi..apa kabar?Lama atie xsinggah kat sini,maklum la cuti sekolah semggu,bercuti la atie semggu bukak tenet.
ReplyDeleteMmg mudah menggunakn paratha puffkan..leh try gak ni :D
Assalam Ummi....nanti bila anak-anak berkumpul Watie pun nak try jugak resepi ni...buat masa ni....kena kurangkan sikit nafsu & corak permakanan Watie...dah rasa macam bola bergolek-golek bulat!!!
ReplyDeleteSalam kak ummi! walahhhhhh! sedappp gitu! sampai skrg kita tak guna lagi kulit pastry serbaguna kita tu ehehe.. nanti ler lh kerjakan lain hari :D esok baru publish maltesers tu yer kak, kita mengantuk pulak dah nii ehehe...
ReplyDeleteWhat a great idea to use paratha to make apple pie !
ReplyDeleteasslm kak Ummi...resepi baru ni...lain dr yg lain...mesti cuba ni...nmpk sedap tu
ReplyDeletewa.. memang mengoda la..
ReplyDeletecedapnya!! simple.. tp tkde apple ijau.. ada yg merah jew.. boleh tk ummi??? hehehe
ReplyDeleteAlaaa...ingat betul2 semudah 1,2,3... Tp kalo smpai 7 tu kira kompliketed jugak kak oii... Uii terasa2 lak kt tekak ai ni kak....
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Ummi cayangggg, alahai sedapnya tngk paratha apple pie akak ni...geram nak merasa tawww..good idea, leh cuba lenkali..tq kak berkongsi resepi...
ReplyDeletenak buat lah! ade pastry yg dah lamaaaa tuh hah lam sebok... igt tak yg kiter sms tanya akak mana nak carik pastry.. haaaa sejak tuh la sebenonyer blom terusik.. hahahahaha
ReplyDeletecup..cup..k.ummi... jgn tutup kedai lagi yer...nk oder apple pie 2 ketoi... sedap nampak!!
ReplyDeleteKak Ummi, you are so creative!! saya suka, saya suka!!
ReplyDeletekunjungan sob :)
ReplyDeletesalam sukses selallu
Tuk! Tuk! Tuk! Assalamualaikum Kak Ummi...
ReplyDeleteLin datang nak tumpang makan! lapar ni...hehehehe
Bila laaa agaknya Lin dapat merasa Paratha Apple Pie ni...
Assalamualaikum akak ummi cayaang... Menarik sungguh resipi nie... Mudah lg nak buat tu kan... Nie pasti diana nak buat nie tau... Ada stck paratha kat umah nie... Hehhee... Lg2 ada daughter kat umah skg nie... Pasti dia suka nie...
ReplyDelete