Friday, December 2, 2011

Orange Almond Cake

ASSALAMUALAIKUM.....

Semoga semua yang berkunjung ke dapur akak ni sentiasa dalam sihat hendaknya di samping family tersayang. Dah jumaat dah eh...sekejap jek hari2 yang berlalu meninggalkan kita... Semoga dengan datangnya bulan hijrah ini, diri kita sentiasa dalam penghijrahan yang lebih baik, lebih murni hati dan tekad di dalam menjalin perhubungan sesama kita. Moga kita dijauhkan segala prasangka buruk, dilembutkan hati, dijauhkan dari segala kacau ganggu yang boleh menjejaskan fikiran dan kehidupan harian kita. Semoga sifat kita bertambah luhur dari hari ke hari...hendaknya dapatlah dibuang segala yang keruh, diambil pendekatan dalam menjernihkan hati masing-masing agar segala kekhilafan diri tidak dibiarkan tumbuh melata di sanubari....amiiinn.. InsyaAllah.

Okeh, akak nak tayang kek yang dah lama jadi zat dalam badan nih....kek yang sangat sedap, sangat moissttt (*tengok sendiri teksturnya eh), aroma yang menyelinap ke dalam deria bau ketika membakarnya.....membuat perut tak sabar nak merasa...dah rasa, walllaaahhh...!! Ceduk dari dapur Gert yang sentiasa penuh dengan idea bakingnya....Thanks Gert... ^__^. Hope you don't mind me to share it here....muaaahhh

Snap gambar cepat-cepat jek nih, sebab nak kuar pi jalan2 masa tu....hehhee



ORANGE ALMOND CAKE

Recipe : Gert @ My Kitchen Snippet
Tested by: Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients:

  • 226 grm butter
  • 180 grm sugar
  • 180 grm ground almond
  • 150 grm flour
  • ½ tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 4 eggs
  • Zest and juice of 2 oranges



Methods:-

  1. Pre-heat the oven to 325 degree F. Greased and line a baking pan with parchment paper. Sieve the flour, baking powder and salt together. Mix in the ground almond and set it aside.
  2. Using a stand mixer with a paddle attachment, beat the butter and sugar on high speed until smooth and creamy. Add in the eggs, one at the time and beat well until well combined.
  3. Reduce speed to low and add in the dry ingredients in 3 badges alternating with the orange juice and zest. Mix until just incorporated.
  4. Pour the batter into the prepared cake pan and smooth the surface with a spatula. Bake for 50 minutes or until the cake is golden and pulls away from the sides of the pan. Transfer pan to a wire rack and let cool.

21 comments:

  1. Wah kak Ummi...
    menawan qalbu kek akak ni... Wanida ambik resepi yer... tapi tak tau la bila nak buat..... hehehee

    ReplyDelete
  2. Assalam kak ummi, memang tengok aje kita dapat bayangkan kesedapn kek ni.. an everyday cake yang harus dibuat..

    ReplyDelete
  3. Assalam kak ummi cayang,kek akak mmg nmpak moist,gebu n sedap,kalo kek yg ada parutan kulit n rasa oren mmg harum sungguh kan.

    ReplyDelete
  4. salam kak ummi, gebu kemain lg kek tu hihi

    ReplyDelete
  5. sedapnyer kak ummi.. ada ground almond lagi.. tun x pernah buat cake ada almond. nmpk moist je.

    ReplyDelete
  6. mcm sedap kak.. tp oren family x suka la.. kalau tukar lain leh tak kak? lama tak buat kek.. ntah menjadi ke tak ntah..

    ReplyDelete
  7. Salam kak Ummi..

    Minum petang dgn kek oren sedapnya alahaii.. pulak time ujan-ujan ni sambil hirup secawan kopi.. alamakkk... syoknya..

    lama dah ita tak mengekek.. bila tgk kek akak ni aii.. macam melambai2 pulak dia kat ita..
    kena gi cari oren lah petang ni..

    TQ kak Ummi share resepi.. nanti ita cuba ye!

    ReplyDelete
  8. salam hakak...
    amboi.melampau betol la..
    tyme kita malas nak update ni la kekorang masing2 tunjuk menu yg seksi2 ye...ngencess.ahaha

    ReplyDelete
  9. Salam Umi.Kek tu nampak sedap.Agak2 orange ditukar dgn lemon boleh taK? Bhan lain semua ada kecuali orange,tapi lemon ada.

    ReplyDelete
  10. Salam kak.selama ni jd silent reader je. Sory la sy ni lmbt sikit kalu celcius bakar 180 n 40 minit ok tak. Sory ye sy mak budak yg baru belajar.

    ReplyDelete
  11. kek yg simple tanpa deko mcm ni mmg best layan suam2 time minum ptg2.. di tambah pula dengan teh o suam.. yumyumm....

    ReplyDelete
  12. wahh bestnyer tgk kek ni..sure harum wangi bau oren tu kan kak Ummi.best ni kalau kena ngan kopi panas:)

    ReplyDelete
  13. salam k.ummi..sedapnya mkn kek tu..tambah2 berhiaskan pinggan mangkuk yg lawa tu...heheh.bakk sepiring:)

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Kak Ummi cayanggg,
    sedapnya tngk kek akak ni, yatie mmng suka kek oren mcm ni..dpt bayangkan betapalah harum semerbak masa membakar kek ni..makan dngn secawan kopi panas..fuhhh mmng best...

    ReplyDelete
  15. ummmmiiiiiiiiii..wallahhh.mengancamm habiss kek ni woo!! masuk list wajib tp xtau nk wat bila lg..hehe! kena pi cari oren ngan serbuk almond dulu..perghh!! x saborr rasa..

    ReplyDelete
  16. slm k'ummi.....alah dh jadi zat ker kak..ingat nk mintak tadiii...tgk gambar pun jadilah

    ReplyDelete
  17. Nak kek sepotong...ada lagi ke ummi...jgn la ckp tak ada...kempunan kak cek....hu hu hu...gigit jarila kalau dah tak de..

    ReplyDelete
  18. sedapnya nampak kek tu...ada lagi tak?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum akak ummi cayang...
    kek nie mengoda betul ler akak.. tu yg diana terus jer buat tu td tuk minum ptg.. memang sedaaaap n moist kek nie.. suka sgt.. tq akak..

    ReplyDelete
  20. gambar menggoda daku tergoda kak oiiiii

    ReplyDelete
  21. salam. wah... menawan sungguh kek ni.

    ReplyDelete