Assalamualaikum...dah makan semua dah eh...mst tengah godek untuk kudapan minum petang lak tu kan....k, akak nak perhabiskan review resepi Jelita hari tu ha, x abis2 lagik... Kalau ada yang dah cuba tu terima kasih la...kasi lah feedback kat akak, suka ke idak ke....Kalau yang belum suka-suka lg tuh..hehee, sudi-sudikanlah....so kat bawah tu apom lenggang hijo...ni lauk hijo lak kuar eh....jangan muntah ijo dah...hahahahha....Ok, ada satu lg review lepas ni...pastu tamat laa...lengkap la untuk simpanan dlm blog akak nih...nnt kuar kat majalah jek, kat blog xda, sian lak orang jauh2 sinuuun nu kan..kan....Okay meh layan....sapa nak try silakan...xyah nak salin dan taip semula...leh C n P sini jek eh.....
IKAN BAWAL LEMAK HIJAU
Resepi: Ummi @ Majalah Jelita Mac 2011
Bahan:-
- 1 ekor ikan bawal (sederhana besar)
- 1 cawan santan pekat
- 1/4 biji nenas - dipotong nipis
- 2 sudu kecil gula
- garam secukup rasa
- hirisan daun ketumbar
- 3 sudu besar minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar:-
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm lengkuas
- 2 cm kunyit hidup
- 3 tangkai daun ketumbar
- 2 biji cili hijau
- 1 batang serai (ambil bhg putihnya)
- 6 biji cili padi hijau
- Ikan dibersihkan, dilumur dengan garam dan serbuk kunyit, goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 3 sudu besar minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar dengan api perlahan, masak hingga naik bau dan kelihatan pecah minyak.
- Masukkan ikan dan balik-balikkan perlahan biar iken bersalut mesra dengan bahan.
- Masukkan pati santan, nenas, garam dan gula. Masak hingga kuah agak pekat dan ikan lembut.
- Tutup api, hidangkan dengan taburan hirisan daun ketumbar.
yang ini saya dah cuba. Memang sedap sebb biasanya kalau bawal je mmg layan sweet sour tapi masak lemak ijo ni pun mabeles la kak ummi
ReplyDeletewowww...yg ni mmg peberet anak beranak!..klu masak mesti 3 ekor besar bawal..sedap kak ummi respi yg ni...i likeeee dh test tp x masuk gambo sbb x pandai nak menghias..hehehehehhe
ReplyDeletenanti nak try ni.
ReplyDeleteUmmi...resepi menarik...kak cek simpan dululah resepi...tambah lapo perut kak cek ni...
ReplyDeletekak ummi...selain ikan bawal..ikan apa yerk yg sesuai...
ReplyDeletenampak sedapp sangat...
Assalammualaikum K.Ummi
ReplyDeletemenarik ikan masak hijau campur dgn nenas K.Ummi tu...boleh masuk list akan dicuba.
akaaakkk.. resipi nie nmpk sedap ler akak... nasib lambat nmpk.. ikan dah masak kukus dah tadi... kalau x.. mesti try resipi akak nie tau.. tp boleh kan guna ikan lain akak?
ReplyDeleteKak Es -
ReplyDeleteOwh ya ke...dah cuba eh..tqqq...ok tak? hehehe..harap2 leh masuk tekak la eh..
Sis Lin -
Waaaaaaaa sampai 3 ekor ko masak Lin? ko masak ekor je ke, dgn badan sekali...mcm x caya lak..ya la ko kan x makan nasi, so ratah lauk byk2 la eh..hehe
Makbed -
Silakan...harap2 menepati selera..
Mas -
Emm..rasanya jenis2 ikan yg byk isi laa..kalau tenggiri, aji-aji ke, kerisi besar ok kot..
Mamasya -
Wkmsalam..owh Mamasya x dpt buku Jelita tu ke hari tuh...leh la salin dr sini jek..hehe
Diana -
Huk alaahh, xpa leh masak lain kali...rasanya selain bawal, leh try dengan aji-aji, tenggiri, kerisi besar camtu..ikan yg jenis byk isi dan kalau boleh isinya jenis halus gitu la Diana..
Confirm sedap punya. Nanti le.
ReplyDeletecupppp nak buat neh esok...hehehe bahan2 pun semua ada ...mekaseh kak ummi....
ReplyDeleteSalam kunjungan... singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeleteAs'salam kak Ummi, pehh x tekejar saya dgn resepi akk ni... mmg sdp2 belaka..lauk tu menarik lee kebetulan ada ikan bawal boleh lah sy cuba...mmg menyelerakan npknya
ReplyDeletekak nampak sedap ikan bawai tu kak
ReplyDeleteakak, yg ni pun saya copy yer masuk list dulu...haha nanti buat baru mai habaq blk....hehe
ReplyDeleteSam -
ReplyDeleteUiikss x masak lg jgn kata sedap dulu Sam oii..hehehe
Mak Qis -
Okeh dah buat kasi tau eh..jmput akak makan sekalik..hehehe
Zuwairi -
Ok akak pegi sekarang..hahaha..
Chik Mimi -
Kena rasa dulu ChikMi, lain org lain rasa tekaknya..
Nieza -
Okiiesss dah masak pgil akak makan sekali eh..