Friday, April 15, 2011

Ikan Sambal Wangi Daun Kesum

Assalamualaikum....moga hari Jumaat yang barkah membawa seribu rahmat terutamanya buat adik-adik yang x jemu-jemu menjenguk dapur akak ni dan begitu juga kepada sesiapa jua yang rajin menjeling-jeling dapur akak wpun x tinggal jejak...akak hargai... Semoga dapur akak ni bisa memberikan apa yang dicari dan untuk dicuba.....insyaAllah. Okay lah kali ni nak share satu resepi ikan bersambal yang sangat kena dengan tekak akak dan family...mmg ngam-ngam sap suiii gitu.... sedap dengan rasa masam2 limau kasturi serta pedas harum daun kesum....mmg berselera kitaorang dibuatnya.... Lantaran banyak sangat daun kesum tuh, xnak la wat asam pedas jek kan...so masak sambal2 camni...alhamdulillah...tidak mengecewakan langsuuuunn...hehee...You all tengok jek sambal tuh...ada perggh ke, xdaaakk perggghhh! hehehe..Okay la, xnak la nnt kata masuk bakul angkat sendiri...kalau sudi mencuba, silakan eh..harap you all pun suka gak..




















IKAN SAMBAL WANGI DAUN KESUM
Resepi: Ummi @ HomeSweetHome

Bahan:-
  • 2 ekor ikan selar (atau apa2 ikan pilihan)
  • 15 - 20 helai daun kesum - dihiris halus
  • 2 - 3 biji limau kasturi - diperah airnya
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit air (optional)
  • 4 sudu besar minyak masak
Bahan Dikisar Kasar/Tumbuk:-
  • 4 tangkai cili merah
  • 4 biji cili padi
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm belacan yg dibakar
  • 2 biji buah keras
  • 1 cm kunyit hidup
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
Cara Memasak:-
  1. Ikan yang telah dibersihkan, dikelar, dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tuang bahan kisar/tumbuk tadi. Perlahankan sikit api dan masak hingga naik minyak sambil dikacau sekali. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan gaul balik biar rata dan mesra.
  5. Masukkan daun kesum yang dihiris dan jus limau kasturi, gaul rata sekejap. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih panas-panas. Sungguh membuka selera..selamat mencuba!

22 comments:

  1. mcm sedap je.. daun kesum kalau masak asam pendas saya suka makan tau kak..

    ReplyDelete
  2. Kalau dah campur ngan daun kesum...emmmm...confirm sedap...lapo lagi perut kak cek ni.....

    ReplyDelete
  3. Wah kak ummi ini mesti masuk list ni..tak boleh tahan dengar namanya aje dah kecur tau..

    ReplyDelete
  4. mesti sedap..sebab daun kesom penuh dengan aroma

    ReplyDelete
  5. nanti nak cuba buat gak la...nampak sedap..

    ReplyDelete
  6. perhhh....memang sah sah sangat sedapp sebab ada aroma daun kesum tu....

    ReplyDelete
  7. kak Ummi ita tumpang makan sini lah ye! hari ni ita tak diet...

    ReplyDelete
  8. huisshhh kak... memang ada perrrghhhh!!! saya kalau ikan goreng ada sambal gini mmg sukaaaaaaa..... sambal berkesum ni belum pernah cuba.. tapi mesti sedap punyalah.. dah boleh imagine wangi daun kesum tuu.. waa... lain dari yg lain ni.. nnt nak try gakla.. kena carik daun kesum segar dulu.. tq resepinya ye kak..pepehal.. print dulu..

    ReplyDelete
  9. Yan -
    X tau la sedap ke tak...pada tekak akak mmg pergghhh! Kena try baru tau la Yan ooiii..hehe

    Cik Cek -
    Yep...mmg tak bisa ditolak lagi..hehehe

    Ayu -
    Haha...masuk list jgn x masuk..nnt ngigau lak ingat2..hehe

    Tihara -
    Begitulah nampaknya..mmg akak x boleh nafikan lagi..hehe

    Lieza mz -
    Silakan cuba Lieza...sendiri rasa baru tau kan..hehe

    Mas -
    Hahahha...akak x kataaaa...Mas yg kata...ya la tuuu..hehee

    Azlita -
    Hahaha..Ita diet selang seli hari ke..waaaaaaaa..hehehe

    ReplyDelete
  10. MaDiHa aka Ratna -
    Hahahaha..pandai2 jek Ratna imagine eh...apapun better try dulu..nnt bg komen kan...Mmg kena taruk daun kesum segar dr ladang punya..hahaha, akak punya segar dr pasu jek..tu pun tinggal berapa pkok je lg..hahahha

    ReplyDelete
  11. nanti gi umah akak ..akak masak ni k!!

    ReplyDelete
  12. Salam ummi..

    mekaseyh ummi..saye dah lame follow umi.hihi..Sedapnye masakan-masakan umi.Lapar terus perut saye jadinye ^__^.

    Kalau umi ade kelapangan,jemput join giveaway dari sye ye =)

    http://www.miszlullaby.com/2011/04/giveaway-from-moscow-by-miszlullaby.html

    ReplyDelete
  13. Ady -
    No problem maaaaa...hehehe...Ady bawakkan daun kesumnya eh..Kat pasu akak x cukup dah tu...haha

    Miszlullaby -
    Wkmsalam...waaaahhh aunty segan nak join giveaway contest tuh..hahahha..Boleh eh..insyaAllah la yea...thanks la sudi dtg dapur aunty jgk nih..take care k!

    ReplyDelete
  14. Aduhai Kak Ummi sayang.. Bagai pucuk dicita ulam mendatang n3 kak ummi hari ni.. Sy pun tgh pikir nak masak apa lah dgn daun kesom yg tumbuh subur kat luar tu.. Alhamdulillah.. Mesti dicuba ni.. Maceh banyak2 Kak Ummi.. :)

    ReplyDelete
  15. k.ummi..tofu telur tu zla dah buat tau, org tu punyalah suka...rupa2nya br tau dia suka kalo masak2 yg ader taucu..yg isterinya br berkenalan ngan taucu..heheheh.tq yer akak..SEDAPPPPP

    ReplyDelete
  16. tgok gmbr pon sedap ni belum rasa lg...meleleh air liur hehehe

    ReplyDelete
  17. kak ummi.. tulun!~ tulunnnn!~~ sampai ke PD ni semarak bau daun kesummm..meleleh2 dah air leyo ni, basah lengan baju asik mengesat je.. ekeke..sedapnye lauk ni... x rase lg da tau sedap.. saye mmg peminat daun kesum...nyumnyumnyummm...

    ReplyDelete
  18. kak ummi, cek pun jenis jeling2 je banyak..hehehe
    tapi sebab sambal ikan ni ada daun kesum, terus tak tahan nak komen gak. selalu kalo beli kesum tu, keja nak buat laksa dengan asam pedas je la. pasni boleh la cek buat sambal pulak

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum akak...
    tak tertahan ler tgk ikan nie akak... tgk pun dah sedap nie... meleleh air liur tgk tau akak.. hehhe

    ReplyDelete
  20. Wah! Sambal campur daun kesum. Satu inovasi yang bagus. Nampak sedap jer.

    Thanks for sharing;)

    ReplyDelete
  21. biasa jg letak daun kesum bila masak sambal ikan..memang sedap kan..nak2 guna ikan tongkol@ikan kayu..=)

    ReplyDelete
  22. salam perkenalan. baru singgah sini, seronok dapat mengetahui pelbagai jenis resepi. saya follow blog nie yer.TQ

    ReplyDelete