Thursday, January 13, 2011

Kek Kelapa Pandan

Salam...hari ni cuaca cantik sekali walaupun x panas sangat, pagi semalam pun hujan sekejap jek..pastu elok redup sampai ke petang, seredup mata memandang.....ni kalau tengok entry kat atas tu, redup x mata? hahahahah... Ini tarak tipu punya, kek yang teramat sedaaappp, wallaaaahhh! Hasil selongkar dari dapur adinda Mat Gebu yang tersohor iteewww...masa tengok gambar pun hati dah berderai2 mcm kek dia tu jugak, nak nangis sebab tertawan sangat2....So kelmarin akak pn buatlah....adunan ni mmg sesuai la utk family x ramai...takat 3 molot...2 kali harung jek leh habis...harum, lembut ala chiffon, moist dan sedap sesangat laaa..Tapi maaf lah Mat, akak derhaka sikit kat resepi guna kelapa parut fresh punya, xda stok yg kering tu...tu lg sedap tu kot..hahahahha...Pastu namanya akak tukar untuk mudah akak ingat...xpa eh Mat...tq manyak2..Layaann

KEK KELAPA PANDAN
Resepi: Cocopandan Cake @ Mat Gebu
Dirujuk : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A:-
  • 1 cawan susu segar*
  • 1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam) - (akak guna kelapa muda parut dan tak rendampun)
  • 125 gm. mentega
  • 1/2 cawan gula halus (gula kastor)
  • 2 kuning telur (gunakan telur gred A)
  • 1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
  • 1 camca teh pandan paste
Bahan B:-
  • 2 putih telur
  • 1/2 camca teh cream of tartar
  • 1/4 cawan gula halus
Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.
  3. Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14 cm x 21 cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam...
sungguh lembut, moist dan melt dlm mulut...

20 comments:

  1. cam cipon ye kak...walahhh menggoda saya jugak ni...cam nk baking ini hari jugak..hihi..esok lah...nk try..agak2 kalau guna kelapa tua je ok tak kak?

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ummi...

    Baru Balik Dari Jalan2 Kat Umah Kak Ummi...Sampai Umah Tgk Kak Ummi Kuarkan Menu Baru Ni Yg Pusing Balik Ni...Dtg Nak Mintak Sikit Kek Kelapa Pandan! Sodap Nampaknya....Terliur Den!

    ReplyDelete
  3. kakkk...saya ada buat yea kek ni..hmm lupa plak..ehh ada..ada..dah ingat...

    ReplyDelete
  4. ingatkan sama mcm kek kelapa pandan yg sy pernah buat dulu.. yg ada topping dgn kelapa kat atas tu.. hehe.. rupanya lain eikk.. nampak sedap.. nak gi terjah blog mat pulak.. byk yg tertinggal ni kalau sehari tak tengok.. hehe..

    ReplyDelete
  5. Resepi ni ganda 2 je dapat mentega 250g = 1 buku. Senang kira. Boleh la try buat kenduri sekeluarga

    ReplyDelete
  6. nmpk gebu dan lembut la kek tu...sedappnya..

    ReplyDelete
  7. Salam...

    tumpang lalu, singgah jap jamu mata...semua sedappp...

    ReplyDelete
  8. Izah -
    Lembut mcm chiffon wpun berderai mcm kek..hehee..apapun rasanya tersangatlah sedaaappp Izah oiii..X nyesal buat punyer..hehe

    LinRosly -
    Hahhaa...nasib ada U-turn kat simpang depan eks...boleh la patah blk..hehe...nak bg pun dah abis Lin..pi la buat, kejap je siap..

    Mat Gebu -
    Hahha..sampai ko pun leh lupa...ya laaa...baru smbut besday kan..lgpun resepi tu thn 2008 dah eh.

    Jay -
    Thanks Jay..It's simply nice and so inviting!

    MaDiHaA -
    Owh x tau la sama x dgn Madiha punya tuh...try yg ni..mmg best wat minum petang ! X cukup la loyang kecik, cepat habis..hehe

    Norasikin -
    Hehe, terpulang...

    Sari Yusa -
    Hehee..mmg akan cintakan rasanya selama2 pas ni..terlalu sedaaappp

    Mas -
    Yep mmg gebus, berderai, moist dan melting! Try la Mas..

    ReplyDelete
  9. Sy share kt FB ye.....mesti sedap sbb pki kelapa muda....perghh...dh menjejeh air liur

    ReplyDelete
  10. salam kakak ummi,

    perghhhhh saya nak rasaaaa sikit...yummmmm betul mcm cipon

    ReplyDelete
  11. salam kak ummi..owh kena rendam dulu kelapa tu ya..patut la sy buat mcm kering jer..thanks :)

    ReplyDelete
  12. salam kak ummi, nampak gebus la kak kek ni...sedapnya...menarik dan tertarik ni...nanti boleh cuba tq kak..:)

    ReplyDelete
  13. salam kak ummi

    kita pon pernah wat kek nih dulu, sedap, moist & harum..kita suker :)

    ReplyDelete
  14. Nor -
    Aah kan ... jom exchange la Nor..jimat masa, belanja dan tenaga..hehe

    Mamarempit -
    Silakan...no hal..mmg sedap nih! Try la ya Mama..

    Hani -
    Haha..nak bagi pun dah licin ptg tadi..lenkali la eh..eh eh, wat sendiri laa..hehe

    Deliah -
    Aaah...begitulah menurut resepinya kalau guna kelapa kering, kalau guna kelapa fresh, xyah la mcm akak tu..hehe

    Azira -
    Panjangnya mengucap eeeyy..hehe

    Nieza -
    Kalau dah tertarik, mesti kena cuba...jgn x cuba..kan kan..

    Yat Maria -
    Owh akak dh tengok, tp x tau sama resepi ke tak dgn Yat..

    ReplyDelete
  15. salam kak ummi..

    waa akk dah teror ambik gambo..
    makin menggoda jdnya menu2 tu..

    ReplyDelete
  16. Fara dean -
    Wkmsalam...Hahaa, mana ada teror, tu biasa2 jek cuma saja duk kat luar rumah bermain dgn cahaya semulajadi lak..jemu gak asyik bwh lampu je kan..hehe

    ReplyDelete