Atas permintaan anak2 dara akak yang duk bercuti semester nak habis dah ni, akak buatlah caramel pudding favourite diaorg...dah lama diaorang request, ni baru sempat buat....nnt balik U diaorg mintak buat lg...huk alaahhh.....Asal resepi akak ni dulu menggunakan susu pekat manis dan tepung kastad, jadi tekstur dia sedikit padat, so kali ni akak ubahsuai guna susu sejat dan tambahan gula pasir dan tepung jagung pulak laa...walllaaaahhhh!!!! Lebih lemak berkrim dan berlobang2 cantiiikk, lembuuuttt bergegar2 gitu haa dan sedang2 aje manisnya....nak buat lg laaa...smlm bg kat anak2 buah yang singgah ke rumah 1 loyang...so x puas makan...layaaannn dulu eh...
BEST CARAMEL PUDDING
Resepi : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 6 biji telor saiz sederhana
- 1 tin susu sejat Ideal
- 3/4 tin air (sukatan tin susu sejat di atas)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 1/2 sudu kecil tepung jagung
- 10 sudu besar gula pasir
- 1/3 cawan air panas
- sedikit butter untuk lenser
- Lenser butter pada dasar dan tepi loyang bersaiz 8 inci ataupun acuan pilihan. Ketepikan.
- Untuk Caramel - Masak gula pasir dalam kuali dengan api perlahan. Kacau sehingga gula mencair dan benar2 cair dan tidak berketul (lebihkurang 8 - 10 minit).
- Bila gula telah bertukar keperangan (jgn sampai gelap, nnt pahit), masukkan air dan kacau-kacau sebentar dengan api paling kecil. Tutup api dan tuangkan ke dalam loyang. Ketepikan agar caramel mengeras sedikit.
- Untuk Puding - Panaskan kukusan. Sediakan blender, masukkan semua bahan dengan mendahulukan bahan cair. Kisar 2 - 3 minit hingga bahan semua sebati. Tuangkan ke dalam loyang yang berisi caramel dan kukus lebihkurang 25 - 30 minit atau hingga puding masak/membeku. (jika menggunakan acuan2 kecil, tempoh mengukus hanya 15 - 18 minit sahaja).
- Setelah masak, biarkan sebentar pada suhu bilik agar wap panas hilang. Masukkan dalam fridge biarkan benar2 sejuk baru diterbalikkan ke dalam bekas hidangan. Potong dan nikmati keenakannya....eeemm...selamat mencuba!!
nampak sedap, teringin nak makan gak..ada org jual tak hehehe
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeletenak cuba buat juga lah..
terima kasih kak.. :D
sedappnya kak ummi puding tu....nak semangkukk..
ReplyDeletekak ummi...
ReplyDeletesy suka makan ni tapi hubby tak suka...huhuhu!!!
kak ummi, bestnyer. saya suka puding ni, tapi xpenah wat. next time nak cubela. hhihi. banyak sangat nak try. smpi xtau nak wat mane satu dulu. hihih
ReplyDeleteSALAM KAK UMMI...
ReplyDeleteSEDAPNYA KARAMEL...LAMA TAK BUAT!!
"PUTRAJAYA TREASURE HUNT"
KEPADA SESIAPA YANG BERMINAT JOIN PUTRAJAYA TREASURE HUNT SILA TERJAH DI SINI YA...
http://secretwordfromheart.blogspot.com/2010/12/putrajaya-treasure-hunt.html
terliur tengok puding caramel ni...
ReplyDeleteingat nak tru buat ujung minggu ni... munna copy resepi ye
Izyanty -
ReplyDeleteMemanglah sedap...ada dijual tp mmg mahal la kan...sepotong RM2.50 ke atas gitu...seram kan harga..
Ena -
Silakan....nnt bg feedback eh..
Mas -
Hehe...x berapa cukup nak hidang kat org..buat Mas yea..
Azian -
Owh kalau suami x suka, hantar kat kak bila buat nnt..hehe
Blueberry Cheese -
Looohhh ni try resepi ke, kumpul resepi jek..hehehe...xpa, ada masa n rajin boleh la buat kan...
Cik Kamoo -
Wkmsalam...hehe, habis treasure hunt bedal puding ni mst sedap..hahaha
Munna -
Silakan...silakan, Munna, nnt bg feedback k.. ^_^
nampak sedap je puding kak ummi ni! saya mmg suka puding karamel, tp kalo yg dibeli tu selalu x menepati citarasa tekak ni hehe hrpkan rege je mahal.. sbelom ni saya ada cuba resepi puding karamel dpd mamafami, mmg sedap.. kali ni nak cuba resepi kak ummi lak.. hrp2 menjadi hehehe :)
ReplyDeleteowhh.. letak tepung rupanya nak bg padat.... tq2
ReplyDeletekalau letak cream apa jadi k ummi?
oohh.. ini feveret.. kena try ni..
ReplyDeleteakak blender macam tu jer ye. maknanya tak payah la tapis kan. senang la. boleh try la nih
ReplyDeletesedapnya ! senang2 nak buat la...tk kongsi resepi
ReplyDeletedah try wat semalam, tp yg berlubang2 tu xjadi sgt..kukus pon lama jga sbb xsure dah masak ke belum...hehhehe
ReplyDelete