Saturday, October 16, 2010

Sotong Celup Tepung

Okaaay laa yea..ni sebenarnya ingat nak publish semalam, tp bz teramat sampai ke hari ni seharian, tertunggak....biasalah wiken kan, mengemas2 rumah sikit...tp hari ni lebih sikit..kemas bilik anak dara 2 orang tu..diaorg nak balik for study leave tu....otw ni, japgi sampai la tu...tengahari td pi soping barang sikit, pastu balik rehat jap, wat operasi cuci esbok...waaa dekat 2 jam duk terjelepuk kat dpn esbok membersih n basuh segala...susun2...adeeeiii....tp baru lah cerah mata tengok dalam tu ha...maklum sejak pose, sampai ke raya...Okay layan menu yang dah licin dah, kelmarin punya, japgi nak masak sempoi2 jek laaa...Resepi asal adunan dari dapur Maz Ilham Dapur tu...saja try adunan dia pulak...sedap, ala2 jemput sotong la pulak...hehehe..Thanks Maz, akak kopipes la eh..Ni lah sotong yg akak bawak dari Tioman hari tu..masak camni baru laku..igt nak bakar Aiman xnak...layaannnn...

SOTONG CELUP TEPUNG

Bahan-bahan (resipi anggaran)

  • 15-20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je (*akak guna sotong)
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sedikit daun sup - dicincang halus, kli ni xbuh sbb xde
  • sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
  • air secukupnya - agak-agak la ye lebih kurang 1 cawan
  • minyak untuk mengoreng
  • 1 sudu besar tepung lagi - untuk lumur pada udang

Cara-cara

1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, ((kita lap dengan tisu kitchen) kemudian lumurkan udang dengan tepung. Ketepikan

2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan

3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...


sotong dari Tioman, besar gak laaa - akak wat 2 ekor tuk celup tepung ni..puas nak ngabiskan..hehe

10 comments:

  1. Waaaa....bess nih, sedapp dulu, gatal kemudian, kan kak..haha

    ReplyDelete
  2. sedap... tp takut nak wat... experience lama... molotop ceiling high!... kedebooommm... x buat dah sampai la ni. he he he

    ReplyDelete
  3. Mat -
    Hahahahaa...sian ko eks..akak ok jek..sedap dulu dan kemudian...wahahah..ko tgk je la eks! X dapat la den nak nolong eiyy..

    Kak Rose -
    Waahahahaha...amboiiih sampai ke siling meletup tu, nasib baik org tv3 x dtg wat liputan ya Kak Rose..hehe, gurau jek..ni xda la pulak..sikit2 tu biasa la kan..hehe

    ReplyDelete
  4. cedapnyee...dah la tengah diet mkn herbalife ni...arghhh

    ReplyDelete
  5. ni takde kaitan dgn alsotong itew...nak ucap tq banyak2 dkt umi atas resepi oreo cheese cake...baru masuk dlm freezer...n memang sedap.xdan masuk freezer sy dah potong sebab x sabar..heh heh..

    ReplyDelete
  6. wah kak, besarnya sotong, memang sedap goreng macam ni....

    ReplyDelete
  7. Hello Ummi, saya suka ni dish. Da lama ta'makan ni.
    Ummi, senang datang pondok saya....I have something very special for you, *wink*. Lee.

    ReplyDelete
  8. sedap ni ummi...teringat makan sotong celup tepung di tepi pantai terengganu...rindunya!!

    ReplyDelete