Okaaay ni baru nak upload menu berbuka Iftar Ke2...masih udang...kena habiskan cepat udang galah yang hb beli kat Rompin Isnin lepas....tu nanti x sedap simpan lama2 kan...So akak masak ungkep udang pulak. Tapi kali ni tinggal udang yang kecik sikit laaa...Resepi akak import dari Singapore kat dapur Ayu tu, Thanks Ayu...akak copy paste je sini lak eh...Sedappppp!!!
UNGKEP UDANG GALAH
Sumber: Ayu Singapore
Bahan:-
- 1 kg udang besar di bersihkan
- 2 sudu makan ketumbar
- 1 sudu teh jintan kasar
Bahan kisar basah:
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 2 sm halia
- 1 sm lengkuas
- 1 batang serai
- 2 tangkai daun kari
- sedikit garam dan serbuk kunyit
- 1/2 cawan minyak
- Perapkan udang dengan semua bahan, ketepikan.
- Panaskan minyak, masukkan udang, kacau dan tutup.Air udang akan keluar, biarkan kuah hampir kering (lebih kurang 5-6 minit dengan api sederhana).
- Ketika ini udang sudah pun masak. Bolehlah di hidangkan.
Sources:-From sharifah azizah@myresipi.com
Wowwww...keji's nyaa tayang udang galah time tengah hari...sabau jee lahh...
ReplyDeleteWow! Lovely prawn recipe, looks so delicious. The ingredients are almost similar to our Indian style cooking.
ReplyDeletewah kak ummi, ada udang lagi...sedapnya..betul tu udang kena masak cepat2...baru sedap isinya...
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeletebulan2 posa nikan..udang, sotong ayam & daging yg laku..ikan ada sikit punya slow kan..hehe