Salam semua....tengah wat apa tuh? Dah masuk dapur ke nak prepare tuk berbuka petang ni..ke ada yang duk menerap kukis lg tuh...waaaaah rajin eh...akak belum wat apa2 pun pg ni...ada wat urusan diri sendiri jek...ahakss! Okayyy la ni nak masukkan entry dah banyak hari sebenarnya, akak buat masa balik kampung baru ni....heheee...sori la baru nak letak...Sebelum balik kampung hari tu, adik bujang lelaki akak yg request puding karamel ni....so kali ni akak wat semula Puding Karamel Lapis Coklat ni....Resepi tu dulu akak amik dari rumah Maklang Azie tapi now cari x jumpa...Asal resepi dari Chef Hanieliza (sori ummi kena delete dulu link k.Liza ni, kena serangan virus lak). Nak mintak maaf banyak2 kat kak Liza, sebab dulu xperasan yg Maklang pun amik dari dapur kak Liza rupanya...sori ya kak Liza...sungguh la sedap, dah banyak kali gak la buat, ikut permintaan hehee...
PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT
Bahan:-
(A)
1 tin susu cair (*ummi guna Nestle Ideal)
5 sudu bear gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
(C)
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu
Cara Membuat:-
- Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
- Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 7 inci).
- Bahagi dua setiap adunan dan tuangkan separuh dari adunan A dalam loyang.
- Kukus selama 5 minit atau hingga masak.
- Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
nk tnye la...time letak air panas tu,api kena matikan x...sbb saye buat x menjadi la...
ReplyDelete