Haa??? Bior betul....Alaaa Kassimmmmm....sapa la tuan punya resepi ayam ni...buh nama main ikut suka hati jek..hehee..ntah ler, tapi ayam ni memang sedap masak camni....Aritu akak duk chatting dengan Noreen, dia cakap asben dia suka dia masak ayam ni...sedap katanya...Dia suh Ummi try laaa...sempoi dan mmg sedap! Ala Kassiimmmm...rugi la sapa yang berada di muka bumi ni x masak ayam nih..heheee..Resepi asal dari Azura Suhaimi @ MyR...Apapun, thanks Noreen sbb promote baik punyerrr....Ummi C n P je la yaaa...
AYAM ALA KASSIM
Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
- 3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
- 2 sudu besar kicap pekat
- 3-4 tangkai daun kari
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa (*ummi letak gula kabung)
Bahan2 kisar:
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara:
- Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan daun kari dan kacaukan rata.
- Biarkan seketika sambil dikacau selalu.
- Kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit.
- Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2 (*akak makan dengan nasi pudina - nanti akak letak resepi nasi tu eh..)
note: masakan lama, senang dan sedap
Alaaa Ummmiiiiiii....hihihi.. tu lebih tepat sebab Ummi yang torture mama, bukan si Kassim. Kassim tak tahu apa-apa pun! Hahaha...
ReplyDeletesalam perkenalan...wah nmpak macam sgt sedap...jom terjah blog sy juga
ReplyDelete