Monday, March 8, 2010

Apam Mekar


Semua orang duk wat apam tepung beras....apam serabai pun ada...hehee...xpa biar la dulu...nanti semua dah habis buat akak buat yang tuh...now akak buat apam mekar dulu laaa...main2 kaler la dulu....Tapi memang sedap kan apam ni, halus, lembut dan gebu....Akak bagi kat family adik separuh....budak2 kecik kan suka apam camni....Resepi cilok dari FP Chef Hanieliza. Thanks ya kak Liza, Ummi C n P kat sini lak yaa..
APAM MEKAR
Bahan:- (menghasilkan 25 biji bergantung kepada acuan)
  • 250 gm gula (*akak guna gula kastor)
  • 2 biji telur
  • 1 s/k esen vanilla
  • 200 ml susu segar
  • 300 gm tepung gandum
  • 1 s.k ovallate
  • pewarna merah dan hijau
  • acuan kertas secukupnya

Cara-Cara:-

  1. Panaskan kukusan
  2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
  4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
  5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
  6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
  7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
  8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
  9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
  10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

NOTA: jika tak mahu warna -warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain [warna asal].. dan masukkan dua-dua dalam paper-cup dan kukus saperti biasa dengan api besar..

16 comments:

  1. wah sedapnya kak..nnt nak buat jugakla..tp,kalu xde ovalette xpe ke?jd mekar n gebu x dia nnt??(sy xpenah buat apam,ni br nk blajo..)..hihihi

    ReplyDelete
  2. mekar semekar mekarnya apam kak ummi ni!!! gerammm!!

    ReplyDelete
  3. memang dah mekar dah tu k.ummi. mintak ler sikit kalau ada lebihhh..
    hehehe

    ReplyDelete
  4. cantiknyer apam yang tersenyum mekar tu... mesti ummi pun tersenyum puas tengok apam yang comel tu.... jeles tau!

    ReplyDelete
  5. semekar senyumanmu!!! ewah...ewah!!!

    ReplyDelete
  6. sangat teruja dengan gambar apam nii.....wah

    ReplyDelete
  7. What a beautiful apam!!! Yummy Tummy! ;)

    ReplyDelete
  8. Salam Ummi. Ramai yg dh cuba respi ni, Along pun dh cuba - walaupun gebu & mekar tp tak cukup ringan, ada tips tak? Ummi punya ringan tak?

    ReplyDelete
  9. salam kak ummi...
    aiseyy menn...seksinyaa, terbelah mcm tu sekali....segann tauu...mintak diri dulu lahh...

    ReplyDelete
  10. Kamalia -
    Kalau xda ovalette, rasanya xkan jadi gebuss halus camni..kot jadi apam bese2 je la..hehe, xkan sama!

    Ain -
    Jom mengapam kasi mekar2 betuiii..hehe

    CT -
    Xda lebih laa...dah hantar kat anak2 sedara comel loteii cam apam ni jgk..hehe

    Kak Rose -
    Aah la kak Rose..mmg puashati..hehe

    Azita -
    Hehe..terasa kembang mekar la pulak Ita.

    Izahdaut -
    Tu belum rasa lg...lg best..hehe

    Love -
    Thanks Love...it's nice too!

    HomeKreation -
    Ntah la nak kata ringan camne lg eh? Yg tau, rasanya cukup gebuss haluss...meresap je ke tekak..

    Mat Gebu -
    Alah sesekali seksi terbelah gitu, suka la tengok kan...mana seksi dengan org berkemban..wakakaaa..(*hadoiii, ada org salah tafsir kang ya Mat)

    ReplyDelete
  11. Kuih apam Ummi ni mesti tengah hati gembira sebab tu dia tersengih sakan! Haha...

    Ummi dah sihat ke? Sorrylah lama tak dapat online ym.Very the busy la!

    ReplyDelete
  12. MamaFaMi -
    Yo laa hati guumbiraa sbb perut dah boleh la makan mcm2 ni ha...alhamdulillah Ma,sihat dah..xpa, faham...hehe..nnt kita chat bila dah tenang semua eh..(*ada ke waktu bertenang Ma ni?? :D )

    ReplyDelete
  13. haa resepi ni faten cari tau kak ummi..
    sebab penah mkn masa kenduri kawi dulu.. sedap..
    tak pki beras kan..
    thank you :)

    ReplyDelete
  14. kak. ummi susu segar tu brand ape eak?

    ReplyDelete
  15. k.ummi, kalau tak guna susu segar tak pe ke?

    ReplyDelete
  16. Hai Kak Ummi,tersenyum kuat je apam tu,lembutke apam tu? cam nak try buatlah.

    ReplyDelete