Ha menu simple dan sedap dari buku Senangnya Memasak Bersama Chef Hanieliza (Kak Liza) lagi...Memang sedap diratah2 jek...xyah makan nasi eh...toke beras tutup kedai...hehee...Rasa macam dah penah buat dah dulu-dulu amik resepi dari FP Kak Liza rasanya, tp x ingat laa...malas nk cek, akak tepek je lah semula resepi sini ya...Menurut Kak Liza, ayam bakar ni sesuai untuk orang lepas bersalin...eh akak x bersalin...salin resepi ngan salin baju keje ke uniform masak2 akak je tuk bertugas kat dapur..hehe..Thanks K.Liza...
Bahan A:-
- 5 bahagian kepak ayam
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu besar sos tiram
- garam secukup rasa
- minyak masak
Bahan B (ditumbuk):-
- 3 cm halia
- 1 sudu besar lada hitam
- 3 ulas bawang putih
Cara-Cara:-
- Bersihkan kepak ayam dan basuh serta toskan.
- Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak. Perap selama 1 jam atau lebih.
- Bakar di atas pemanggang hingga nampak garing.
- Sapukan sedikit minyak kemudian bakar lagi. Balikkan ayam agar masak sekata.
- Hidangkan bersama salad.
kepak ayam bakar ni antara fav saya sekeluarga. rajin gak buat. mmg sedap!!!
ReplyDeleteNyum nyum sedap niii...Cam kak Ummi ckp..silap² nanti main ratah cam gitu je....
ReplyDeleteSalam k.ummi..
ReplyDeleteBestnya kalau E-na boleh x mkn nasi...ni pantang nmpak nasi rasa sedap je, masalah betul! Tapi chicken wing tu nak jugak ratah hehe
Hi KakUmmi, that chicken looks sinfully delicious! kekeke...pls gimme some...owh no! ;)
ReplyDeleteMacam berjanji lak..kite baru semalam buat ayam nie... memang best ratah mcm tu je kan kak ummi :)
ReplyDeleteKak Ummi salam....bestnya kepak bakar....rumah I kalu ayam tk kira part mana semua favorite
ReplyDelete