
- 1 kg siput lala
- 3 sudu besar minyak masak
- 3 ulas bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 3 tangkai cili merah (dihiris)
- 5 sudu besar sos tomato
- 5 sudu besar sos cili
- 2 tangkai daun sup (dihiris - *akak letak daun bawang)
- garam secukup rasa
Cara Memasak:-
- Siput lala direndamkan ke dalam air sebentar. Kemudian basuh dan toskan. (*semasa memabasuh lala, pastikan kulit lala terbuka kerana biasanya lumpur terperangkap di dalam lala yang bertutup rapat).
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
- Masukkan sos tomato, sos cili, garam dan siput lala. Kacau rata.
- Tutup dengan penutup kuali dan biarkan sebentar.
- Angkat dan hidangkan dalam pinggan.
ni fav saya ni kak ummi. selalunya saya mkn kat remaja seafood. lala goreng dia mmg kaw!!!! pernah gak buat, mcm kureng pulak rasa dia.hehe
ReplyDelete