Friday, August 7, 2009

Lala Goreng

Ni menu malam tadi sebenarnya...masak beriya sikit sebab abanglong ada bawak kawan dia Hafizi budak Kuching, Sarawak yang tak balik bercuti pun ke sana wpun pihak U dah isytiharkan cuti coz H1N1 selama seminggu...rata2 dia ke rumah kawan2 sampai ke Terengganu dan semalam balik semula ke Kuantan dan tido di rumah Ummi...Kawan abanglong ni x bese makan apa2 jenis seafood..jadi semalam Ummi masak lala ni dia makan, cakap sedap...Tu pasal la x sempat nak letak entry siang tadi..bz sikit laa...K, meh la layan lagi resepi dari buku Kak Liza tuh...
Bahan:-
  • 1 kg siput lala
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 tangkai cili merah (dihiris)
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 5 sudu besar sos cili
  • 2 tangkai daun sup (dihiris - *akak letak daun bawang)
  • garam secukup rasa

Cara Memasak:-

  1. Siput lala direndamkan ke dalam air sebentar. Kemudian basuh dan toskan. (*semasa memabasuh lala, pastikan kulit lala terbuka kerana biasanya lumpur terperangkap di dalam lala yang bertutup rapat).
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, garam dan siput lala. Kacau rata.
  4. Tutup dengan penutup kuali dan biarkan sebentar.
  5. Angkat dan hidangkan dalam pinggan.

1 comment:

  1. ni fav saya ni kak ummi. selalunya saya mkn kat remaja seafood. lala goreng dia mmg kaw!!!! pernah gak buat, mcm kureng pulak rasa dia.hehe

    ReplyDelete