Saturday, July 25, 2009

Nasi Halia Kuning

Ok, ni entry tergesa-gesa ni sebab akak kena balik kampung la pulak, kenduri sepupu kat Temerloh tu, kali ni pasangan kembar (sikakak) pulak yang kahwin..Cam bese..tugas rasmi bawah khemah pengantin, huhuuu...Permintaan khas dari makcik akak ni...duk telepon berpasal dah haritu...Ni menu semalam la yaa..masak special tetapi menu senang, mudah, cepat, lazat....hehee...Memang sedap nasi ni..letak halia, sesuai untuk orang yang banyak angin...buang2 mana yang patut..wakakaa...Resepi asal dari Trymasak.com tapi aka ceduk dari dapur Sakuraiman ni dah lama akak simpan, baru ni baru buat. Thanks Sakura@Emilia..


Bahan:-
  • 2 cawan beras basmathi - basuh dan toskan
  • 1/2 sudu besar halia - dihiris memanjang
  • 1/4 sudu besar bawang putih - dicincang
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 kiub pati ayam
  • 1/4 sudu kecil serbuk kunyit
  • 6 cawan air/secukupnya untuk memasak nasi
  • 2 - 3 helai daun pandan (*ni akak saja letak, kasi wangi)

Cara-Cara:-

  1. Dalam periuk elektrik, cairkan mentega. Kemudian tumiskan halia dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan beras dan kiub pati ayam yang telah dihancurkan terlebih dulu diikuti dengan air secukupnya. Kacau sebentar.
  3. Tambahkan serbuk kunyit/pewarna kuning dan kacau rata.
  4. Kemudian angkat periuk dan letak dalam rice cooker dan biarkan nasi masak. Balik2kan sebaik saja nasi kering dan biarkan nasi masak.
  5. Hidangkan bersama ayam masak merah, acar nenas dan keropok.

3 comments:

  1. rasa ala2 nasi ayam ke kak..???

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap plak nasik halia nie kak Ummi.. kena la dengan ayam masak merah tue ek... makan nasik halia neh ade kesan sampingan tak kak? kuar gas berlebeyhan ke..hehehhe

    ReplyDelete
  3. Ain -
    Ada la kot rasa sikit2 pasal guna stok ayam tu kann...anyway, leh cuba..

    Ijan -
    Hehe..kesan sampingan? Xda melainkan boleh bertambah nasi dan menambah inci badan..uwaaa...

    ReplyDelete