Sos ni jugak untuk makan dengan ayam panggang berempah...memang sedap...class rasanya!! Thanks Kak Liza, very nice recipe...
Bahan:-
Bahan:-
- 1 labu bawang besar - potong dadu
- 4 - 5 sudu besar lada hitam - kisar halus (*akak letak 3 sb. jek)
- 2 sb. sos tomato
- 2 sb. kicap pekat
- 1 cawan air rebusan ayam/daging/serbuk pati (*akak guna serbuk pati lembu)
- 1 sb. tepung jagung ) dibancuh
- 1/2 cawan air ) bersama
- 2 sb. susu cair (*akak guna fresh milk je)
- 1 sb. butter untuk tumis
- garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:-
- Panaskan butter dan tumis bawang besar sampai layu.
- Masukkan air rebusan/serbuk pati yang dibancuh dengan 1 cawan air.
- Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit.
- Masukkan susu cair, kacau rata.
- Perasakan dengan garam dan gula.
OOOO MCM TU CARA BUAT SOS BLACK PEPPER... JU BELI SIAP YG DLM BOTOL N TAMBAH BWG SKET PLAK.... OK GAK RASANYA.. HE HEH
ReplyDelete